måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Insekter som mat prisas i hållbarhetstävling

Publicerad: 17 december 2014, 12:59

Snilleblixtar som att käka insekter för att rädda klotet kammar hem ett av priserna i tävlingen Smart Living Challenge, som Munktell Science Park är initiativtagare till.

Ämnen i artikeln:

Riksbyggen

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 december.

Tävlingen startade för ett år sedan tillsammans med ett antal samarbetspartner och enligt Stina Adolfson Kiviaho på Munktell Science Park har över 300 idéer en hållbar livsstil i städer kommit in från hela världen.

En jury bestående av cirka tio personer har nu korat 15 vinnare från tolv länder i innovationstävlingen.

Vinu Nair från Sydafrika tar förstapriset med Genbox, en smart lösning för paketleveranser. En annan, lite mer spektakulär vinnare är Ento och Buzzbuilding som går ut på att öka andelen insekter i västerländsk föda, vilket konkret innebär att insekter hamnar på tallriken.

– Det är nytt för oss, men inte i Asien, säger Stina Adolfson Kiviaho.

Skulle du kunna tänka dig att käka gräshoppor?
–- Åh, vilken svår fråga…men ja, jag tror det. Med en exklusiv sås och om gräshopporna är torkade så att det knastrar i munnen, skrattar Stina Adolfson Kiviaho.

Ytterligare bidrag som gick hem hos juryn var en idé om att ladda elbilen i grannens laddstation – Electro Rest som den kallas – och något som svenska HSB tillsammans med Riksbyggen efterlyst, framgår det i pressmeddelandet.

Back to the Bake, som går ut på att grannar i kvarteret bakar tillsammans av miljöhänsyn, var även det ett hållbart förslag som föll juryn i smaken. Vinnarna får nu möjlighet att presentera sina idéer för investerare och få nya infallsvinklar och perspektiv på alltifrån rymdforskning till ekosystemtjänster. Därtill arrangeras möten med utländska myndigheter på Svenska Institutet.

Under Sverigebesöket har idéskaparna även medverkat i workshops på KTH Innovation, Open Lab och andra framträdande innovationsmiljöer.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev