Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Insektsfrossa i Almedalen

Publicerad: 1 juli 2015, 18:46

Dukat bord på Miljöaktuellt Arena.


Frågan är om insektskött kan vara ett sätt att trygga framtidens livsmedelsförsörjning. Det råder ingen brist på goda argument. Redan idag äter cirka två miljarder människor insekter av något slag. Frågan avhandlades på ett seminarium ordnat av forskningsrådet Formas.

Insekter kräver mycket mindre foder än boskap och tar mycket mindre plats. Det krävs cirka två kilo foder för att få fram ett kilo ätbart kött från syrsa och motsvarande 25 kilo för nötkött.

Enligt en beräkning från Belatchew Arkitekter skulle det räcka att odla upp en yta motsvarande nio rondeller för att täcka upp för alla stockholmares köttkonsumtion.

Allt detta är bra, så klart. Men frågan är hur gott de smakar. Det finns en "äckelfaktor" som är svår att bortse från, trots att vi inte reagerar på att äta kräftor som ligger i dyn och äter rutten fisk.

– Jag tror att det måste till en utsökt smak, annars fungerar det inte, säger Christina Möller, ledamot i Livsmedelsakademin, på seminariet. Syrsor smakar inte så mycket, säger hon, kanske lite valnötter och solrosfrö, och måste tillredas bättre.

Hon föreställer sig att det på sikt kommer att serveras ugnstorkade och kryddade syrsor doppade i choklad som inte alls smakar så dumt.
Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF, bidrog med egna erfarenheter.

– Jag har smakat myror en gång i regnskogen och någon gång i Asien.

– Tillredda insekter smakar ju bara vad de är tänkta att smaka, de är ju ofta kryddade, men jag minns att myrorna i regnskogen var väldigt syrliga, säger Håkan Wirtén.

Han tror inte att insektskött är något som löser alla problem men att det kan vara del av ett framtida scenario, om konceptet utvecklas på rätt sätt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.