Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Inspektörer klarar inte djurskydd

Publicerad: 21 Augusti 2009, 10:10

Det har bara gått ett halvår sedan länsstyrelserna tog över tillsynen över djurskyddet från kommunerna, men Jordbruksverket vill redan göra om systemet. Flera län klarar inte tillsynen.


Ämnen i artikeln:

Djurskydd

Regeringes förhoppning var att djurskyddet skulle stärkas när länsstyrelserna övertog ansvaret för tillsynen frånkommunerna vid årsskiftet, men enligt Jordbruksverket har det på flera håll tvärtom blivit sämre, uppger SR Ekot.
Till exempel fanns det elva kommunala djurskyddsinspektörer i Jönköpings län tidigare, men i dag har Länsstyrelsen bara råd med fem.
– Det är klart. Om en person ser att ett djur inte får mat eller inte kan gå in och ringer till länsstyrelsen och får till svar att vi har inte tid att hantera det nu, men tar hand om det så fort vi hinner är det naturligtvis inte acceptabelt, säger Malin Engdahl, kontrollchef för djurområdet på Jordbruksverket till Ekot.

Medlen till djurskydd baseras i första hand på befolkningsunderlag och inte på antalet djurägare i länet, vilket har fått mycket kritik.
– Det har fått konsekvensen att mycket djurrika län som har mycket arbete med djurskyddskontrollen har fått mindre resurser än vad man ansåg sig behöva – och kanske har andra län fått lite mer, säger Malin Engdahl till Ekot.
Jordbruksverket kommer nu i stället att räkna på antalet djurägare i länen och då blir fördelningen bli annorlunda. Skåne och Västra Götaland kommer till exempel enligt Ekot att få mindre pengar, medan Kronoberg, Halland och Jönköping kommer att få mer.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Djurskydd

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.