söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

””Inte alls i linje med vår policy””

Publicerad: 21 mars 2003, 08:15

ABB ska titta närmare på rapporten om regnskogskövling som tagits fram av Swedwatch och Svenska Naturskyddsföreningen och kommer därefter att ta ställning till hur de ska agera. – Även om anklagelserna är riktade mot vår kund, och inte mot oss, så är det en mycket viktigt fråga och vi vill ju naturligtvis inte medverka till skövlingen av regnskogen på något sätt! Det ligger inte alls i linje med vår miljö- och sociala policy, säger Ingalill Östman på ABB.


Hur mycket kände ni till om detta?
– Vi har under rapportens framtagande haft en nära dialog med Swedwatch och svarat på många av deras frågor, säger Ingalill Östman, informationsansvarig på ABB, Sverige.

Om det nu inte är förenligt med er policy, hur kommer det sig att detta kunnat ske?
– Man måste komma ihåg att försäljningen av maskinerna ägde rum i mitten på 80-talet och att man då gjorde den bedömning man kunde om det var en bra affär eller inte. Då bedömde vi att de inblandade bolagen ägnade sig åt laglig verksamhet.

– Nu 20 år senare hade vi inte gjort en sådan affär. I dag gör vi mycket noggrannare bedömningar innan vi går in i en affär.

Men ni har fortfarande serviceavtal som innebär att ni har kontakt med massaanläggningarna Indah Kiat och RAPP?
– Ja, jag kan inte svara på i vilken omfattning men ja, det finns ett avtal som rullar och går.

Vad kommer ni att göra nu?
– Vi kommer ett titta närmare på rapporten och, om det bedöms som nödvändigt, kommer vi att åka till Indonesien och prata med de berörda. Efter det kommer vi att ta ställning till vad vi ska göra.

Hur vill du förklara att er försäljningschef i Singapore, Håkan Nytorp, i rapporten uttalar att ABB hoppas få kontrakt med United Fiber Systems för den nya anläggning som planeras på Kalimantan?
– Jag vågar inte kommentera just den affären, jag tror inte att det finns en förfrågan ens, men om det blir aktuellt kommer vi att göra samma bedömning som vi gör vid alla våra affärer.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev