Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inte bara EU stoppar glödlampor

Publicerad: 4 september 2009, 03:31

Vid månadsskiftet var det slut. Men EU är inte ensamma om förbudet mot import av glödlampor.


Det är inte bara IKEA som har slutat upp med glödlampor, nu får du snart också göra det oavsett om du gillar det eller ej. Just nu är det stopp för 100-wattslampor, men alla andra glödlampor ska försvinna successivt från butikshyllorna fram till 2012. Halogenlampor omfattas dock inte av förbudet. EU är inte ensamma i sitt beslut. Länder som Australien, Nya Zeeland, Kanada och Filippinerna har redan meddelat att de tänker begränsa försäljningen av glödlampor.

Beslutet är riktigt, så till vida att Europa beräknas spara elenergi för upp till 84 miljarder kronor per år genom att byta till lågenergiljus. Samtidigt slipper man generera cirka 12 miljoner ton koldioxid.

Debatten bland de energieffektiva rasar kring huruvida kvicksilverljus över huvud taget är värda att satsa på, eftersom de ändå kan riskera att sprida det dödliga kvicksilvret i naturen när de kastas. Varje lampa innehåller 8 milligram, men slänger man en miljon per år så blir det en del, trots allt. Det gör ju definitivt inte glödlampor. Ett annat problem är att lågenergilampor tar ohemult lång tid att starta. Varför EU valt ett mellanspel med kvicksilverljus är svårbegripligt i ljuset av detta. Lysdioderna är ändå framtiden. LED-lampor är både energisnålare och driftsäkrare än kvicksilverlampor och finns nu för konsumentbehov.

En annan aspekt är medicinska effekter. Nya röster har höjts som hävdar att man får huvudvärk, migrän, hudutslag och epilepsi av lamporna. Medlemmarna i den brittiska hud-föreningen British Association of Dermatologists hävdar att de inte kan använda sig av något annat än glödljus och kräver därför att få undantag från de nya reglerna. Dessa patienter är ofta låsta inomhus eftersom de inte kan gå ut på grund av att de inte tål solljus heller. Vissa våglängder i solljuset ska vara skadliga. Vi får anta att det handlar om UV. Hur mycket UV kommer igenom lågenergilampans glas och därefter dess plasthölje? Migränföreningen Migraine Action Association hävdar å sin sida att lampornas blinkande kan orsaka migrän, samtidigt som den låga ljusnivån är jobbig för ögonen. Som om en glödlampa inte skulle blinka? Ta en starkare lampa då?

Det är ingen hejd på tokerierna.

Dessutom anses lågenergilamporna ge ett mörkare sken än motsvarande glödlampa. Och här har belackarna rätt. har startat ett forskningsprojekt kring lågenergilampor och hur de ska klassificeras.

Eventuellt kommer glödlampor ännu att gå att få tag i eftersom människor enligt BBC har hamstrat glödlampor av sentimentala skäl. Men jag skulle tro att det kommer att bli gott om rum för svartimport. Man trodde allmänt att det skulle varit slut med elektronrören för 50 år sedan, men än idag finns det folk som nybygger rörförstärkare. Därför finns det också handlare som lagerhåller elektronrör av alla sorter.

Läs mer: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.243386/glodlampan-nu-vack-fran-ikea

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.