Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inte pappas fel att du är ful

Publicerad: 31 oktober 2008, 11:46

Nu är det klart, man. Du kan inte att anklaga din pappa för ditt utseende. Kvinnor kan däremot tacka föräldrarna för sin skönhet.


Vill du veta hur en kvinna kommer att åldras? Se då på hennes mamma. Ja, det är ett etablerat talesätt. Men samma resonemang går inte att applicera på män. Flera maskulina egenskaper ärvs från far till son – men inte utseendet. Det fastslår professor David Perrett och professor Elisabeth Cornwell vid University of St Andrews, rapporterar brittisk media.

Studierna visar att det är förhållandevis vanligt att ett vackert par får en vacker dotter, men inte en vacker son.

Lycklig dotter till skönhet?

De kvinnliga exempelen på det är flera. Skådespelerskan Goldie Hawn och hennes dotter Jerry Hall som är modell, eller Gwyneth Paltrow och hennes bedårande mamma Blythe Danner. Brittiska tidningen Daily Mail framhåller vidare att många säkert anser att Sean Stewart inte på långa vägar har samma bländande utseende som sin pappa Rod Stewart.

Forskarteamet var ”bestörta” över att inte finna anledningen till varför sönerna inte ärver skönheten. Resultaten ifrågasätter testen om att vackra kvinnor kan öka sin fortplantningsframgång genom att välja en ”sexig” man vars gener ska gå i arv till deras son, som därmed blir oemotståndlig i nästa generation.

Studien grundas på familjefoton från över 100 manliga och kvinnliga studenter. Fotona klassades sedan efter hur pass attraktiva och feminina/maskulina personernas uppfattades.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.