Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Intel investerar i flexibla solceller

Publicerad: 27 Januari 2011, 06:38

Elektronikjätten Intel investerar 25 miljoner dollar i solcellstillverkaren Sulfurcell.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Berlinbaserade Sulfurcell tillverkar tunnfilmssolceller som innehåller en kombination av koppar, indium, gallium och selen eller svavel. Förra året startade man tillverkningen och idag har man möjlighet att årligen producera solpaneler med en total kapacitet på 35 megawatt, skriver CNET News.

Det nya kapitalet kommer att ge Sulfurcell möjlighet att både öka produktionskapaciteten och förbättra solcellernas effektivitet. Sedan 2008 har företaget dragit in 85 miljoner euro i riskkapital och Intel Capital var en av de första investerarna.

Sulfurcell utformar flexibla paneler som kan anpassas till såväl hustak som byggnaders fasader.

Verkningsgraden för att omvandla solenergi till elektricitet är normalt sätt lägre för tunnfilmssolceller, men de kräver mindre material och är billigare att tillverka. Sulfurcell hävdar dessutom att deras CIGS-celler kan konkurrera med konventionella kiselceller. I test har man uppnått 12,6 procents effektivitet och målet är 14 procent inom de närmaste 12 till 18 månaderna.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.