Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Intensivt fiske gör fisken mindre

Publicerad: 3 januari 2014, 08:19

En ny forskningsgenomgång visar att ett intensivt fiske kan innebära att fisken förändras. En förändring som kan synas redan nu är att fisken blir mindre och könsmogen i en tidigare ålder.


SR Vetenskap berättar idag om en ny forskningsgenomgång som visar att fisken blir mindre och könsmogen tidigare då den utsätts för intensivt fiske. Det beror på att nät och trålar fångar större fiskar medan mindre fiskar kan klara sig ur maskorna. Enligt forskare som SR Vetenskap talat med får de små fiskarna enligt en grundläggande darwinistisk princip en konkurrensfördel och därmed är det lättare för deras gener att föras vidare. "Man kan säga att fisket utövar ett evolutionärt selektionstryck", skriver SR Vetenskap.

Den internationella fiskegenomgången, som gjorts vid SLU, visar på flera exempel där fisk i hårdfiskade bestånd leker vid mindre storlekar, bland annat utanför New Foundland och i norra Atlanten.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.