lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Intern dragkamp på LRF:s stämma

Publicerad: 27 maj 2015, 02:00

LRF inleder riksförbundsstämma i Sånga-Säby.

Ämnen i artikeln:

Lrf

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 26 maj.

Många miljö- och naturbruksfrågor diskuteras på LRF:s (Lantbrukarnas Riksförbund) stämma som inleds på Sånga-Säby i dag tisdag. Frågor om rovdjursjakt, gårdsstödets utformning och vattenförvaltningens krav på lantbruket är några av dem, rapporterar ATL.

En viktig fråga som berörs är balansen inom organisationen LRF, mellan ett tydligt branschorienterat och ett mer övergripande arbetssätt. Bland annat pyr missnöjet från stora skånska producenter som anser sig ha förlorat mycket pengar i den nya utformningen av gårdsstödet.

Ordföranden Helena Jonsson försvarar sig och säger att organisationen driver många av frågorna som är viktiga för gruppen av större producenter – bland annat en förändring i beteslagstiftningen, vattendirektivet, EU:s jordbruksstöd Cap (Common Agricultural Policy) och landsbygdsprogrammet. Men hon säger också att detta måste kombineras med framtidsfrågor.

– LRF lägger en hel del arbete på att förhindra försämringar. Det tror jag vi måste fortsätta med, men vi måste ha fokus på hur vi faktiskt får till förbättringar. Vi måste ha resurser och energi för att i ännu högre grad satsa på det som ger utdelning i morgon, säger Helena Jonsson till tidningen Land Lantbruk & Skogsland.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev