Klimat
Interna klimatupproret i S: ”Tyst från den socialdemokratiska partiledningen”
Publicerad: 10 mars 2023, 10:58
Magdalena Anderssons passivitet i klimatfrågan kritiseras av nytt S-nätverk. Vid lanseringen deltog tidigare finansministern Mikael Damberg.
Foto: TT
Ett nytt nationellt klimat- och miljönätverk för socialdemokrater startades i veckan. Enligt Mikael Karlsson som forskar om miljöpolitik har Socialdemokraterna gått i populistfällan i stället för att driva sina egna frågor om klimat och rättvisa.
(Uppdaterad.)
Kära framtid är namnet på Socialdemokraternas nya klimat- och miljönätverk, som lanserades internt på tisdagen med inbjudna klimatforskare, och följdes upp på onsdagen med en debattartikel i Expressen med initiativtagarna – två tidigare politiskt sakkunniga och tre tidigare pressekreterare från Miljödepartementet. Medverkande på mötet var bland annat riksdagsledamoten och tidigare finansministern Mikael Damberg (S).
I debattartikeln menar företrädarna för Kära framtid att Socialdemokraternas klimatpolitik gått från en stolt historia till en passiv hållning i en tid av populism. Nu vill de samla socialdemokrater som vill driva på utvecklingen.
”När SD:s högerregering monterar ned Sverige som föregångsland inom miljö och klimat, ökar utsläppen och skär ner på miljöskyddet är det allt för tyst från den socialdemokratiska partiledningen”, skriver de bland annat i debattartikeln.
De pekar bland annat på att Socialdemokraternas senaste skuggbudget saknade förslag för en rättvis klimatomställning och att budgetramarna utgick ifrån regeringens kraftiga nedskärningar. I stället menar de att partiet borde driva på för en rättvis klimatomställning.
”Som hyresgäst har man inte rätt till persienner, trots allt fler värmeböljor med dödliga effekter för äldre och sjuka. Men man har rätt till rotavdrag om man bygger pool”, skriver de i debattartikeln, och fortsätter:
”Det är bra att S föreslår tankrabatt till de som behöver bilen på landet. Men partiet borde också föreslå sänkt pris på kollektivtrafik, som har ökat mer än priset på drivmedel de senaste tjugo åren, för alla arbetare som tar bussen eller tåget.”
Enligt dem har politiken misslyckats med att utkräva ett större ansvar av rika som orsakar större utsläpp och ligger bakom växande klyftor, något som enligt dem kan förklara varför klimatförnekelse växer och varför vissa är emot omställningen.
Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap och universitetslektor i klimatledarskap vid Uppsala universitet, var inbjuden som forskare vid det interna lanseringsmötet i Stockholm på tisdagen. Han välkomnar initiativet eftersom syftet är att driva på klimatpolitiken.
— Socialdemokraterna har sedan ett år tillbaka tappat drivet i klimatpolitiken. Det var ju väldigt tyst i valrörelsen. Socialdemokraterna hade även kontraproduktiva iniaitiv, man ville till exempel ge en tusenlapp till alla som äger bil, oavsett om de hade stora marginaler eller behov. En it-konsult i Vasastan som har fem meter från sängen till datorn och tjänar miljoner skulle få lika mycket som en som bor på landsbygden i Värmland med små marginaler. De som åker kollektivt skulle inte få någonting. Dåligt för klimatet, dåligt för fördelningspolitiken, säger Mikael Karlsson till Aktuell Hållbarhet.
Enligt Mikael Karlsson följer Socialdemokraterna delvis en populistisk linje i klimatpolitiken, en linje som bidrar till att göra klimatpolitiken impopulär.
– Försöket att kopiera populisternas politik fungerar inte eftersom populisterna bara förflyttar sig ännu längre. Men även om Socialdemokraterna blivit tysta i klimatfrågan går det ändå inte att jämföra med den avveckling regeringen gör nu av det ena styrmedlet efter det andra. Och det är utmärkt att ett nytt nätverk nu vill driva på inom partiet.
Läs debattartikeln i Expressen