Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Invasiv mask kan lösa övergödningsproblemet i Stockholms skärgård

Publicerad: 2 januari 2012, 09:33

Amerikansk havsborstmask är en främmande art i Östersjön, men enligt forskare har den kraftigt bidragit till att minska övergödningen i Stockholms skärgård.


Ämnen i artikeln:

HavÖstersjönÖvergödning

De flesta invasiva arter anses utgöra hot mot naturen, eller ställa till med besvär. Den amerikanska havsborstmasken har däremot visat sig medföra en stor fördel, rapporterar SR Vetenskapsradion. Den amerikanska havsborstmasken bidrar nämligen till att binda fast fosfor i bottensedimenten. Anledningen är att den gräver djupare hål i skärgårdens botten än vad andra maskar gör. På så sätt tränger syrerikt vatten djupare i sedimenten och när det syrerika vattnet möter fosfor och järn uppstår en stabil kemisk förening som gör att fosforn binds i sedimenten.
– Den amerikanska havsborstmasken har haft en väldigt positiv effekt framför allt i Stockholms skärgård, där den har förbättrat fastläggningen av fosfor i sedimenten, säger oceanografen Bo Gustafsson till Vetenskapsradion.

Amerikansk havsborstmask hittades i Östersjön första gången 1985 och är numera spridd över hela Östersjön. På många håll är den också den dominerande varelsen. Bo Gustavssons modellberäkningar visar nu att den amerikanska havsborstmasken varje år lyckas binda 70 ton fosfor – bara i Stockholms skärgård. Det är mer än dubbelt så mycket som man lyckades rena med då man byggde fosforrening i Stockholms reningsverk på 1990-talet.

Bo Gustavsson är säker på att det är havsborstmasken som ligger bakom fosforminskningen. Andra forskare som Vetenskapsradion talat menar emellertid att det inte finns något säkert samband mellan fosforminskningen och maskens etablering.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

HavÖstersjönÖvergödning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.