måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Invasiva arter sprids med lastfartyg

Publicerad: 10 maj 2013, 07:47

Internationella lastfartyg sprider främmande växt- och djurarter runt om i världen. Om de nya arterna etablerar sig hotar de att slå ut de ekologiska systemen på de platser där de hamnar.


De främmande organismerna kommer in i barlasttankar på fartyg och segelbåtar och släpps sedan ut på helt andra breddgrader. Det visar en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal Ecology Letters.

Forskare från Tyskland och Storbritannien har samlat in loggdata från tre miljoner rutter som lastfartyg kört mellan 2007 och 2008. Med hjälp av informationen har man tagit fram en karta som visar vilka områden som får ta emot flest invasiva (främmande) arter.

Hamnområdena i Singapore och Hong Kong, samt Panama och Suezkanalen är de ställen de ekologiska systemen löper störst risk att störas. De nordligare vattnen är mindre känsliga, såvida inte fartygen kommer från samma breddgrad.

– Vi kallar det ekologiska roulette. Sannolikheten att den invaderande arten blir vinnaren är försvinnande liten, men på grund av den ökande trafiken och användningen av allt större fartyg kommer en invarderande art att vinna förr eller senare, förklarar Michael Gastner från University of Bristol .

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev