måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Investerare kan driva övergången till förnybar energi

Publicerad: 1 februari 2016, 07:00

Övergången till förnybar energi innebär risker för stora investerare som hittills satsat på fossila bränslen. Men för de som är beredda att tänka om finns också en möjlighet att skaffa nya konkurrensfördelar och driva utvecklingen.


Under onsdagen samlades investerare från hela världen i New York för att delta i Investor Summit on Climate Risk som arrangeras av FN. Sedan det senaste mötet för två år sedan har världen sett ett ökat fokus på klimatfrågan och efter klimatmötet i Paris i december stod det klart att samtliga länder måste reducera sina utsläpp kraftigt om man ska nå det överenskomna målet på en temperaturhöjning på max 1,5 grader.

För institutionella investerare är utvecklingen kopplad till stora ekonomiska risker. The World Resource Institute beräknar att de åtta länder i världen med störst klimatutsläpp inom kort kommer att fördubbla andelen förnybar energi, men globalt finns många exempel som tyder på att övergången kan gå snabbare än så.

I Brasilien, Indien och Marocko satsar man stora summor på solenergi. I Förenade Arabemiraten, ett land vars huvudsakliga inkomstkälla är fossila bränslen, arbetar man för närvarande med en hållbar plan för ”utvecklingen efter oljan” och i Storbritannien, där 25 procent av energiförsörjningen kommer från kol, annonserades nyligen att det sista kolkraftverket ska stängas 2025.

För de investerare som har betydande placeringar i fossila bränslen innebär detta dels att man riskerar att tillgångar fryser inne, och dels att man riskerar att satsa på ”fel” energislag på en omogen och föränderlig marknad för förnybar energi. FN uppmanar därför investerarna att utreda de hållbara alternativ som finns på energimarknaden och arbeta för att skapa nya samarbeten med riskkapitalister, länder, företag och banker som arbetar progressivt med grön teknik och hållbar energi.

En global energiomställning kräver enorma resurser och här spelar de institutionella investerarna en viktig roll. Samtidigt är det av yttersta vikt för investerarna själva att man klarar av att hantera klimatriskerna och därför menar FN att man bör pressa företagen att redovisa alla klimatrisker så att man kan göra en bättre bedömning av vilka investeringar som är stabila för framtiden. Det rapporterar  Huffington Post.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev