Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Investerare missade bolagets varningar om klimatrisker

Publicerad: 18 januari 2019, 09:54

Foto: Flickr/Daria Devyatkina

Det amerikanska elbolaget PG&E varnade upprepade gånger för att ”klimatdrivna extremväder” innebär en risk för bolaget. Men varningarna ignorerades av konventionella investerare. Efter höstens svåra skogsbränder i Kalifornien har PG&E nu ansökt om konkurs.


Det amerikanska elbolaget PG&E har meddelat att det kommer ansöka om konkurs i Kalifornien för att kunna lösa de skulder på över 30 miljarder dollar som uppstått efter upprepade, svåra skogsbränder under de senaste två åren. Företagets vd, Geisha Williams, som lämnade bolaget under helgen har tidigare varnat för bolagets sårbarhet på grund av ”klimatdrivna extremväder”.

Trots upprepade varningar om att klimatrelaterade extremväder innebär en risk för bolaget har finansmarknaden misslyckats med att prissätta riskerna. Nyhetstjänsten Bloomberg skriver att PG&E flera gånger har varnat investerare för att skogsbränder, torka och översvämningar kan störa bolagets verksamhet.

Men varningarna har ignorerats av konventionella investerare. Företagets obligationer har handlats till ett värde som inte vägt in dessa risker, vilket i praktiken innebär att investerare utgått från att riskerna var hanterbara.

Nu har finansmarknaden emellertid vaknat. PG&E:s marknadsvärde har rasat under de senaste månaderna liksom priset för bolagets obligationer. Bloomberg konstaterar att det plötsliga raset visar på hur svårt det är för investerare att analysera risker för de extremväder som blir vanligare och kraftigare som en följd av klimatförändringen.
”Många tror att klimatrisker ligger så pass långt fram i tiden att det inte kommer påverka obligationer, men sen dyker sådana här saker upp”, säger Jens Peers, investeringschef för Mirova i USA, till Bloomberg.

Men det finns investerare som såg vad som var på gång. Mirova och många andra investerare som tydligt prioriterar hållbarhetsrisker i sin förvaltning har sedan tidigare lämnat PG&E. Av de 1 200 hållbarhetsfonder som Bloomberg spårar var det endast 34 som ägde aktier i PG&E vid deras årsbokslut för 2017. Däremot har konventionella investerare inte varit lika uppmärksamma på bolagets klimatrisker.

För knappt två år sedan lanserades Task Force on Climate-related Financial Disclosures, TCFD, frivilliga riktlinjer för rapportering av klimatrisk. Syftet med riktlinjerna är att finansiella aktörer såsom investerare, banker och försäkringsbolag ska ta ett mer framåtblickande perspektiv och hantera de finansiella risker som klimatförändringen innebär. I praktiken innebär det emellertid nya förväntningar kring hantering och rapportering av klimatrisker för såväl finansiella som icke-finansiella bolag.

Läs mer om bolagens arbete med TCFD:s riktlinjer i kommande nummer av Aktuell Hållbarhet som släpps den 7 februari.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.