Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Investerare tar ställning mot oljeutvinning i Arktis

Publicerad: 8 november 2016, 13:05

I ett gemensamt uttalande uppmanar 19 internationella investerare olje- och gasbolagen att inte utvinna fossila bränslen i Arktis.


Ämnen i artikeln:

NaturgasOljaVäxthuseffekten

19 internationella investerare har gått samman för att förmå olje- och gasbolag att inte borra efter gas och olja i Arktis. I ett uttalande som riktar sig direkt till de företag som undersöker möjligheten att utvinna gas och olja i regionen vädjar man att de ska skydda Arktis och verka för en positiv utveckling i regionen. Bland annat uppmanas företagen att ingå en frivillig överenskommelse om att inte exploatera havsområden som täcks av is, eftersom återhämtningen efter oljespill tar särskilt lång tid där. Företagen uppmanas också att inte exploatera områden som utpekats som särskilt ekologiskt värdefulla, oavsett vad deras kontrakt säger.

Uppropet kommer också att skickas till medlemmarna i det Arktiska rådet. Investerarna vill att medlemsländerna ska arbeta för att få till stånd ett moratorium på olje- och gasutvinning i Arktis. Dessutom vill investerarna att de stater som är medlemmar i rådet tar hänsyn till de klimatmål de förbundit sig till innan de överväger att ge tillstånd för olje- och gasutvinning. Investerarna vill också se en skärpning av reglerna för de företag som redan har aktiviteter i Arktis.

De investerare som står bakom uppropet har tillsammans en investeringsportfölj på över 5 biljoner euro. Bland de svenska investerare som undertecknat uppropet finns bland andra Skandia och Svenska kyrkan.
– Ofta säger man att man måste äga bolag för att kunna diskutera med dem, men det är inte riktigt sant. Svenska kyrkan har inte investerat i kol, gas eller olja sedan 2008-2009 och vi tycker självklart inte att det ska vara någon oljeborrning i Arktis. Vi skrev på det här fast vi inte har några investeringar i oljebolag. Det gjorde vi eftersom vi är en ansvarsfull investerare med stort fokus på klimatfrågan. Finansbranschen spelar en nyckelroll i klimatlösningarna, och borde sluta finansiera problemen., säger Gunnela Hahn, chef för hållbara investeringar inom Svenska kyrkan.

Gunnela Hahn tycker att det bra att initiativ för att skydda Arktis även kommer från investerare och inte bara från miljöorganisationer.
– Det är ju en bra och viktig markering, men sedan vet jag inte om det får någon effekt. Vad gör investerarna om bolagen inte lyssnar? Svenska kyrkan har ju redan gjort ett val att inte äga de här aktierna överhuvudtaget.

En annan investerare som valt att underteckna avtalet är Natixis Global Asset Management, samt deras dotterbolag Mirova, som även ligger bakom initiativet.

– Trots att vi inte investerar i oljebolag vill vi naturligtvis vara med och medverka i bredare sammanhang. Det här uppropet är ett sätt att lobba mot att den här typen av verksamhet ska förekomma i Arktis, säger Natixis Nordenchef Viggo Johansen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.