Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Investerare välkomnar nya principer för etik

Publicerad: 12 Maj 2006, 03:41

Bara två veckor efter lanseringen av de globala ”Principles for responsible investment”, PRI, har snart 60 institutionella investerare världen över skrivit under. De förfogar över hela 5 trillioner USD eller utgör uppskattningsvis 10 procent av den globala kapitalmarknaden.


– Jag är överväldigad av intresset, sade Paul Clements-Hunt från FN-organet Unep som är initiativtagare till principerna, under ett seminarium i Stockholm i regi av Öhrlings Pricewaterhouse Coopers.

Sedan det högtidliga tillkännagivandet av principerna den 27 april i kapitalismens hjärta New York-börsen har han varit på turné världen över för att lansera principerna. Nu var det Stockholms tur.

Under seminariet passade också analysföretaget GES Investment Services på att bli den femte svenska undertecknaren av principerna. Tidigare har Folksam, Andra AP-fonden, Banco och Ethix skrivit under.

Även om initiativet till principerna kommer från FN är det näringslivet som har tagit fram dessa som vänder sig till helt vanliga kapitalförvaltare.

Arbete tog sin allra första början 2003. Då fanns det inga som helst garantier för att arbetet med principerna skulle fungera: många olika länder och organisationer var involverade som var tvungna att samsas om tagen. Men arbetet har enligt Paul Clements-Hunt gått över förväntan. Hjälp på traven kommer från ett lite oväntat håll:

– I och med ”dotcom”-kraschen försvann helt plötsligt 7 trillioner USD från marknaden. Händelsen har medfört ett bredare risktänkande idag där mjuka policyfrågor som växthuseffekten, hållbarhet och mänskliga rättigheter har kommit att bli hårda riskfrågor, sade Paul Clements-Hunt.

FAKTA/De sex principerna

1. Att integrera miljömässiga och sociala aspekter samt ägarstyrning i den finansiella analysen och beslutsprocessen.
2. Att vara en aktiv ägare och införliva miljömässiga och sociala aspekter samt ägarstyrning i ägarpolicyn och arbetssättet.
3. Att verka för en ökad nivå av öppenhet kring miljömässiga, sociala och ägarstyrningsaspekter för de företag företaget investerar i.
4. Att aktivt arbeta för att PRI ska implementeras inom finansbranschen.
5. Att samarbeta för att implementeringen av principerna ska bli så effektiv som möjligt.
6. Att rapportera de åtgärder som vidtas för att implementera PRI i verksamheten.

Mer information: www.unpri.org

Av Anne Nilsson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.