Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Investeringar: Så kan din pengar växa hållbart

Publicerad: 13 Oktober 2011, 09:02

Har du pengar över och vill få dem att växa. Här är några hållbara investeringstips.


Ämnen i artikeln:

Affärer

De senaste åren har finanssektorn vaknat upp och förstått att begreppet hållbarhet betyder stora finansiella möjligheter. Ändå är det fortfarande svårt att placera sina pengar på ett verkligt hållbart sätt. Miljöaktuellt har letat efter hållbara trender och konkreta investeringsmöjligheter. Här är sju tips.

Tips 1: Nordea Etiskt Urval
De traditionella etiska fonderna på den svenska marknaden är inte mycket att hänga i julgranen. Fondförvaltarna låter bli att satsa dina pengar på skurkverksamhet som vapen, tobak, alkohol, spel och pornografi, men har ofta inget emot att satsa på olja, kärnkraft och företag som bedriver svagt kontrollerad verksamhet i låglöneländer.
Nu börjar det emellertid komma alternativa fonder som siktar på att bli hållbara – på riktigt. En sådan är Nordea Etiskt Urval, där graden hållbarhet hos företagen avgör deras andel av fondportföljen. Företagen får ett hållbarhets- eller esg-betyg (environment, social responsibility och governance) från högst a till lägst c minus. De som har minst b plus är kvalificerade till fonden. Av dem väljer förvaltarna ut aktier som anses ha god kurspotential och tros kunna överträffa utvecklingen på Stockholmsbörsen.
– Det intressanta med den här fonden är att vi viktar aktiens storlek i portföljen efter företagets esg-rating. Om ett företag höjer sin rating ökar vi dess andel i fondportföljen, säger Sasja Beslik som är chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea.
Om man tror att företagens hållbarhetsarbete lönar sig ekonomiskt – vilket Nordea och Sasja Beslik gör – bör det synas i utvecklingen på de hållbara företagens aktier. Genom att hela tiden investera i de hållbaraste företagen borde man därför få en bättre avkastning än om man inte tar hänsyn till företagens hållbarhetsarbete.
Fondens nya placeringsstrategi implementerades i våras och enligt Sasja Beslik har det än så länge visat sig att strategin håller. Fonden, som bara placerar i mellan 25 till 30 svenska företag, har visserligen backat under den allmänna börsnedgången – men den har backat mindre än jämförbara svenska fonder på Stockholmsbörsen.

Tips 2: En investering med verkligt ljus framtid
Att belysa hem, kontor, fabriker och offentliga utrymmen står för en ansenlig del av den totala energianvändningen i världen. I USA räknar man med att belysning står för 22 procent av den totala energianvändningen. Att sänka den är helt enkelt en jätteaffär och lösningen stavas led, det vill säga light-emitting diodes eller diodbelysning.
Den totala belysningsmarknaden värderas till 120 miljarder dollar om året och diodbelysning står enligt bedömare än så länge för mindre än fem procent. Det är emellertid på väg att ändras radikalt. Philips Electronics, en av tillverkarna, tror att andelen kan vara 90 procent redan 2020.
Störst utbud av tillverkare finns på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. Här hittar du till exempel spjutspetsteknikföretaget Cree, en framgångssaga som har ökat sin omsättning med 30 procent per år de senaste fyra åren. Vill man satsa på en större aktör finns ovan nämnda Philips Electronics som handlas på både New York- och Amsterdambörsen.

Tips 3: Odla teak i Sydamerika
Nu satsar flera bolag på att odla teakträd på gammal avskogad betesmark. Att odla teak kan vara extremt lönsamt. Teak växer fyra gånger snabbare än svensk gran och virkesvärdet är sju gånger högre. En rad svenska aktörer erbjuder investeringsmöjligheter i teakplantager och vissa av dem menar att man också gör klimatet och miljön en tjänst.
– Att trädodlingen binder koldioxid är förstås en ganska kortsiktig positiv miljöeffekt då skogen till slut avverkas. Man ska också komma ihåg att monokulturer inte främjar biologisk mångfald och dessutom är teak ett främmande, inplanterat trädslag i Sydamerika, säger Johan Skålén, vd på Tectona Capital som förvaltar och driver teakodling i Panama för investerares räkning.
Ändå menar han att en investering i teakodling kan vara bra på flera sätt.
– Den stora miljövinsten är att planterad skog minskar trycket på den naturliga regnskogen. Det bästa för miljön är att inte avverka regnskog alls, men nu finns stora avskogade områden och då är det bättre att plantera skog där än att använda marken till betesmark.
Naturskyddsföreningen vill än så länge inte ta ställning till teakodlingen.
– Vi vet helt enkelt alldeles för lite och det finns inga internationella rapporter. Från Panama har vi ingen direkt oberoende information, säger Maria Rydlund, sakkunnig om tropisk skog på Naturskyddsföreningen.

Tips 4: Hoppa på Kinatåget
Kinas exceptionella tillväxt de senaste 30 åren har haft stora negativa konsekvenser för miljön, men det händer ändå saker. I den senaste femårsplanen från 2006 fanns ett stort antal konkreta miljömål och många hoppas på ännu fler i den kommande.
Ett område är vattenrening. Kvaliteten på dricksvattnet är fortfarande låg för en stor del av befolkningen.
– 600 miljoner kineser kommer att flytta till städer och leva med västeuropisk standard. De här kineserna kommer inte att acceptera smutsigt vatten. Att investera i vattenreningsteknik är definitivt intressant, säger Pontus Cerin, docent vid Handelshögskolan i Umeå och forskningsledare vid Sustainable investment research platform (Sirp).

Tips 5: Hjälp dem som verkligen behöver
Vill du satsa dina pengar på något som verkligen hjälper utsatta människor? Då kan det vara intressant att satsa dina pengar på verkligt filantropiska vattenreningsprojekt i de allra fattigaste delarna av världen.
Henk Holtslag är vattenexpert och grundare av nätverket 300 in 6 som vill nå 300 miljoner människor på sex år. Han menar att det definitivt finns bra affärsmöjligheter också i det han kallar botten av pyramiden, hos de allra fattigaste.
– Om jag hade tio miljoner dollar att investera skulle jag först och främst hitta en partner som investerar lika mycket, till exempel en myndighet i Uganda eller liknande där befolkningen lider av att inte ha tillgång till rent vatten, säger Henk Holtslag.
Enligt honom finns det ingen brist på vattenreningsteknik, utan tvärtom ett överflöd av billiga tekniska lösningar. Svårigheten ligger i att bygga försäljningskanaler i fattiga länder.
– Därför skulle jag satsa de första tio miljonerna på att skapa en effektiv leverantörs- och försäljningskanal och resten på marknadsföring. I utvecklingsländerna saknar invånarna ofta information om vikten av rent vatten, så det krävs stora insatser.
Henk Holtslag nämner ett framgångsrikt projekt i Tanzania, där man lyckats skapa en marknad för vattenfilter.
– Filtrena kostade 10 till 15 dollar styck att producera, men kunde med hjälp av subventioner säljas för 11. Från början var det svårt att få igång försäljningen, men när folk fick information och själva började räkna på hur mycket pengar de la på hälsovård årligen på grund av dåligt dricksvatten lossnade försäljningen ordentligt. I dag fungerar marknaden exemplariskt, säger han.
Henk Holtslag erkänner att den här typen av investeringar är storskaliga, relativt riskfyllda och knappast ger snabb avkastning.
– Men fungerar de får man kontroll över en marknad där man kan tjäna bra pengar, samtidigt som man är med och förbättrar många människors liv väldigt mycket.

Tips 6: Batteriteknik på teknikbörsen
Är du intresserad av spjutspetsteknik och vill vara med på den framtida energiomställningen kan batteriteknik på Nasdaq vara ett alternativ. En av de hetaste teknikerna just nu är ultra-kapacitatorer. Där laddas energin statiskt i elektriska fält till skillnad från vanliga batterier som lagrar energi i en kemisk process.
Ultra-kapacitatorer har redan hittat användningsområden inom vindkraften, men det stora uppsvinget väntas inom elfordonstillverkning. I USA används redan tekniken för att ta tillvara på bromsenergi i bussar och enligt uppgifter utvärderar den kinesiska regeringen tekniken till sin enorma inrikesbussflotta.
Ett av de framgångsrikaste bolagen som utvecklar tekniken heter Maxwell Technologies.

Tips 7: Grön mikrofinansiering
Mikrofinansiering handlar om solidarisk utlåning, ofta till personer eller verksamheter som inte har tillgång till sedvanlig finansiering genom de traditionella bankerna. Grön mikrofinansiering handlar om att vinkla utlåningen till hållbarhetsområden, till exempel gröna entreprenörer med innovativa idéer som saknar de nödvändiga ekonomisks resurserna för att kunna genomdriva sina projekt.
En av aktörerna är Greenmicrofinances som kopplar ihop socialt- och miljömässigt drivna entreprenörer med investerare.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Affärer

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.