Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IOGT-NTO:s flygstopp i EU sätter Kalle på tåget 36 timmar i månaden

Publicerad: 1 juli 2019, 13:37

Kalle Dramstad kommer att få vänja sig vid långa tågresor

Foto: Björn Anderberg

Den svenska nykterhetsorganisationen IOGT-NTO ska från och med nästa år helt sluta använda flyget inom Sverige och EU. Då lär det blir mycket tåg för Kalle Dramstad som är politisk sekreterare för EU-frågor och stationerade i Bryssel och Stockholm.


Det var på helgens IOGT-NTO-kongress i Örnsköldsvik som medlemmarna beslutade att dra i nödbromsen kring organisationens flygresor. Det internationella arbetet utanför EU kommer fortfarande bokföras för en del flygresor, men inom EU är det helt stopp från och med år 2020. Det var ett överraskande beslut, men samtidigt helt logiskt. För är det någon organisation som är redo att ta ett absolut och värderingsstyrt beslut utan att snegla på vad andra gör, så är det IOGT-NTO.
– Jag gör minst en resa i månaden till Stockholm, med tåg tar det 18 timmar. Så detta blir en stark drivkraft för organisationen att förändra hur min roll är uppbyggd, säger Kalle Dramstad.

Han var själv inte på kongressen och det är ännu inte helt färdigt vad det här kommer att betyda för honom personligen och i yrkeslivet, mer än att det blir mer tåg.
– Det är ju en avvägning förstås. Det kan gå ut över annat viktigt arbete som vi utför i EU. Samtidigt är det här en medlemsorganisation och då är det medlemmarna som bestämmer. Jag tänker att vi får använda hösten till att se vad det innebär i praktiken och planera väl.

Vän av ordning undrar om det fanns någon konsekvensanalys bakom beslutet och om det finns undantag. EU-möten sker ju inte bara i Bryssel, ibland tas hastiga beslut om sammankomster i EU:s alla hörn.
– Som jag förstår det så är det här ett tydligt ställningstagande från medlemmarna. Det har ju att göra med klimatfrågans karaktär. Miljön kan inte vänta på en utredning och till nästa kongress. Vi får kolla på genomförandet nu under hösten, säger Kalle Dramstad.

Nu är det inte bara Kalle Dramstad som får sätta sig på tåget. IOGT-NTO har en ordförande som bor i Halmstad som ofta pendlar till Stockholm. De förtroendevalda som bor långt upp i norr och är engagerade på riksplanet får också ställa om.

Kalle Dramstad funderar vidare på sitt nya arbetsliv.
– Det går förstås att planera och i den bästa av världar kan man sitta ostört och arbeta på tåget. Men i dag tror jag att det är fem/sex byten mellan Bryssel och Stockholm vilket gör det svårare. Å andra sidan har jag hört att miljöpartisterna också ska åka tåg, så jag kanske får sällskap ibland.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.