Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IPCC-chefen: ”Vetenskapen är tydlig – dags för er regeringar att agera”

Publicerad: 13 december 2018, 12:58

Foto: Flickr/UNclimatechange

FN:s klimatpanel IPCC:s ordförande Hoesung Lee hade ett tydligt budskap under gårdagens högnivåsession av klimattoppmötet i Katowice: 1,5-gradersrapporten är tydlig med var vetenskapen står, nu är det dags för regeringar att agera.


Klimattoppmötet i Katowice COP24 fick en oväntad uppståndelse i helgen när USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait lyckades stoppa välkomnandet av den specialrapport som FN:s klimatpanel IPCC presenterade i oktober. Rapporten sammanfattar forskningsläget kring möjligheterna att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, och togs fram på beställning av länderna som en del av Parisavtalet.

Agerandet från de fyra fossilutvinnande nationerna har väckt en hel del uppståndelse. Under gårdagens öppning av den andra delen av klimattoppmötets högnivåsegment gav IPCC:s ordförande Hoesung Lee svar på tal:
”Ni bjöd in IPCC att ta fram en rapport för ert arbete här. IPCC accepterade inbjudan. Vi arbetade hårt med era representanter för att förbereda och godkänna rapporten inom en utmanande tidsram. Nu har IPCC levererat”, sade Hoesung Lee.

Han påpekade att rapporten undersöker skillnaderna mellan en global uppvärmning om 1,5 och 2 grader, med hänsyn till de globala utvecklingsmålen och insatser för att utrota fattigdom.

klimatförändringen påverkar redan människor och ekosystem runt om i världen. Dessutom påpekade han att det finns tydliga fördelar med att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader istället för 2 grader, med åtgärder som går hand i hand med de globala utvecklingsmålen och hänsyn till en rättvis omställning. Men det kräver handlingskraft.
”Rapporten visar att för att nå de målen som ni har satt upp behöver ni snabbt vidta långgående åtgärder, en aldrig tidigare skådad transformation i alla delar av samhället, med många konsekvenser för politiskt beslutsfattande”, sade Hoesung Lee.

Han underströk också att rapporten tydligt visar att varje liten bit av uppvärmning spelar roll, liksom varje år och val som gör att utsläppsminskningarna fördröjs.
”Med den här rapporten är det vetenskapliga budskapet tydligt. Det är nu upp till er regeringar att agera”, avslutade Hoesung Lee.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.