Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IPCC granskar om klimatmålet går att uppnå

Publicerad: 18 augusti 2016, 05:30

IPCCs ordförande har beställt en specialrapport för att granska om det är möjligt att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.


Ämnen i artikeln:

IpccKlimatförändringar

IPCCs ordförande Hoesung Lee har beställt en specialrapport för att granska om det är möjligt att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, och i så fall vad som skulle krävas.

I klimatavtalet från Paris formuleras målsättningen som att den globala temperaturen ska begränsas till ”väl under 2 grader”, men exakt hur det ska gå till är oklart.

Klimatforskaren Andrew King vid University of Melbourne säger till nätpublikationen Carbon Brief att Parisavtalet oavsiktligen fått människor att tro att det är möjligt att stoppa temperaturökningen vid 1,5 grader genom att enbart minska ländernas utsläpp. Men så är det inte. För att förhindra att temperaturen stiger över 1,5 grader måste man hitta negativa utsläppstekniker som i stor skala avlägsnar koldioxid ur luften, och sådan teknik saknas idag menar King.

Enligt IPCCs ordförande Hoesung Lee bör den nya rapporten innehålla praktiska steg som krävs för att det ska bli möjligt att nå 1,5-gradersmålet.Det rapporterar Eco Business.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

IpccKlimatförändringar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.