Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IPCC: Havsnivån fortsätter stiga kraftigt

Publicerad: 25 september 2019, 10:11

Foto: Lt. Cmdr. Thomas Lowry/ Coast Guard Compass

IPCC:s nya specialrapport om klimateffekter på hav, kustområden, polarområden och bergsekosystem visar en negativ utveckling.


Världshaven har absorberat 90 procent av den koldioxid som mänskligheten släppt ut och sugit upp det mesta av den ökade värmen. Haven är redan så försurade att det försvårar för havsorganismer att bilda snäckskal och skelett. Havsnivån stiger allt snabbare och kan öka 30-60 centimeter till år 2100 även om tvågradersmålet nås. Det är några av slutsatserna i IPCC:s specialrapport om havet och kryosfären i ett förändrat klimat som släpps i dag.

Rapporten visar vidare att smältande havsisar och glaciärer redan påverkar fyra miljoner människor i arktiska områden och 65 miljoner människor i små önationer och kommer få en ökande påverkan på världens dricksvattenresurser. År 2050 väntas en miljard människor bo i kuststäder som kommer bli allt mer utsatta för extrema väderhändelser och översvämningar.

Rapporten sammanställer den senaste forskningen om klimatförändring och dess effekter på hav, is och snö; närmare bestämt i kustområden, polarområden och bergsekosystem samt i de samhällen som är beroende av dem. Rapporten har arbetats fram i två års tid av mer än 100 forskare från över 30 länder som sammanställt nästan 7 000 vetenskapliga publikationer. Rapporten släpps i och med att sammanfattningen för politiker har godkänts vid IPCC:s 51:a session i Monaco den 21-23 september.

Läs The Ocean and Cryosphere in a Changing Climate

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.