tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IPCC-läcka: utsläppen ökar i oförminskad takt

Publicerad: 5 mars 2013, 15:05

Världens utsläpp av växthusgaser fortsätter att stiga med oförminskad styrka, visar en ännu opublicerad IPCC-rapport som SVT har tagit del av.

Ämnen i artikeln:

IpccKlimatförändringarVäxthusgaser

I början av september ska FN:s klimatpanel IPCC lansera en ny jätterapport om klimatläget. Ett av huvudbudskapen är att världen håller på att missa chansen att undvika allvarliga klimatförändringar, rapporterar SVT Vetenskap, som redan tagit del av ett utkast.

– Dörren för klimatmålen håller på att stängas, konstaterar den schweiziske professorn i klimatfysik Thomas Stocker, på besök i Stockholm.

I materialet som SVT tagit del av framgår det att klimatforskningen är på rätt spår, med nya kunskaper och förbättrade modeller. Men när det gäller det viktiga – klimatförändringarna, så är den grova bilden ungefär densamma som förut. Världens medeltemperatur kommer att stiga med 1,3 till 5,8 grader till år 2100, jämfört med 1900-talets början.

Den stora skillnaden från IPCC:s rapport från 2007 är att det gått ytterligare sex år där utsläppen av växthusgaser fortsatt öka i oförminskad takt. Och trots klimatförhandlingar och forskares varningar så var utsläppen mellan 2000 och 2010 de största sedan 1970.

Idag växer världens utsläpp i en takt som motsvarar de värsta scenarierna i den kommande IPCC-rapporten, vilket betyder förväntade temperaturökningar på över fyra grader till år 2100.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev