Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IPCC-rapporten: ”Investeringarna måste vara klimatsmarta”

Publicerad: 3 november 2014, 11:29

Mycket av dagens infrastruktur är nedgången och måste förnyas. Enligt klimatpanelen IPCC:s slutrapport är det mycket viktigt att dessa investeringar de närmaste 15 åren blir klimatsmarta.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonFnMiljöaktuelltNaturvårdsverket

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 3 november.

Mellan 40 och 70 procents utsläppsreduktion fram till 2050. Det är vad som krävs för att begränsa den globala temperaturhöjningen till två grader. Det är slutsatsen i forskarpanelen IPCC:s femte syntesrapport som publicerades i helgen.

– Ett viktigt budskap är att vi har möjligheten att välja, att vi fortfarande kan nå tvågradersmålet. Med dagens trend går vi mot en fyragradersvärld, säger Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, på en presskonferens i Stockholm.

Det viktiga är enligt honom att hålla ögonen på de samlade utsläppen. För att hålla oss inom ramen för tvågradersmålet får man sammanlagt inte släppa ut mer än 3 600 miljarder ton koldioxid i atmosfären. Nu är detta utrymme fyllt till hälften. Med nuvarande utsläppstakt har vi fyllt hela kvoten före 2050.

– När det gäller valet av styrmedel så trycker IPCC på energieffektivisering i närtid. Om vi inte lyckas spara energi så klarar vi inte klimatmålet, säger Reino Abrahamsson från Naturvårdsverket på presskonferensen.

Mycket av dagens infrastruktur är nedgången och måste förnyas. Enligt IPCC är det mycket viktigt att dessa investeringar de närmaste 15 åren blir klimatsmarta. Om vi fortsätter att satsa som idag låser man fast sig i klimatdålig infrastruktur 40 år framåt i tiden, något man varken har tid eller råd med, säger Reino Abrahamsson.

– Det blir dyrt att vänta. Om vi inte sätter igång nu hamnar vi i ett läge där reduktionstakten måste höjas radikalt efter 2025. Till nivåer vi inte varit i närheten av så här långt, säger Reino Abrahamsson.

Ett sådant scenario utesluter inte fossil energiproduktion men den måste i så fall kombineras med koldioxidlagring av olika slag så att gaserna inte stiger upp i atmosfären. IPCC förlitar sig enligt Abrahamsson kanske lite för mycket på teknikutveckling till låga kostnader efter 2050, en utveckling som enligt honom borde komma igång så snabbt som möjligt.

I helgen enades FN-delegaterna från över 120 länder om en sammafattning av syntesrapporten. Den är på cirka 30 sidor och riktar sig till beslutsfattare världen över. Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) lyfte under gårdagen fram transport-, bygg- och industrisektorerna som viktiga branscher för att minska utsläppeni linje med IPCC:s rapport, bland annat genom att bygga hållbara städer.

Läs sammanfattningen av syntesrapporten här.

Läs Åsa Romsons kommentar här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.