onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IPCC: Redan vissa oåterkalleliga klimateffekter – bråttom att minska utsläppen

Publicerad: 2 mars 2022, 11:08

FN:s klimatpanel har publicerat sin rapport om effekter, anpassning och sårbarhet. Foto: Skärmdump

Det är bråttom att minska utsläppen. Och det är av yttersta vikt att bevara minst cirka 30–50 procent av världens naturliga ekosystem för att skydda oss mot klimatförändringarna. Det konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i sin rapport om effekter, anpassning och sårbarhet som släpptes kl 12 på måndagen svensk tid.

Ämnen i artikeln:

ArtskyddFnKlimatanpassning

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Ökningen av extrema väder- och klimathändelser har redan lett till att ekosystem och mänskliga samhällen i vissa fall förlorat sin förmåga att anpassa sig, vilket fått oåterkalleliga effekter. Det konstaterar FN:s klimatpanel IPCC med en hög grad av säkerhet i sin rapport om effekter, anpassning och sårbarhet som just har släppts, klockan 12 svensk tid.

En av de allra mest säkra slutsatserna i rapporten är att åtgärder i närtid som begränsar den globala uppvärmingen till 1,5 grader avsevärt skulle minska de förluster och skador som klimatförändringen orsakar på samhällen och ekosystem – men ändå inte kan eliminera skadorna helt.

Nyligen konstaterade det svenska Expertrådet för klimatanpassning att anpassningen i Sverige behöver gå från ord till handling och från planering till genomförande. Enligt IPCC har det skett förbättringar i både planering och genomförande av klimatanpassning i alla världens sektorer och regioner, men ett problem är att kortsiktiga åtgärder dominerar vilket minskar möjligheterna för transformativa lösningar som fungerar i det långa perspektivet. 

Enligt IPCC är en stor del av världens arter sårbara för klimatförändring samtidigt som biologisk mångfald och ekosystem är grundläggande för att kunna motverka klimatförändringens effekter. IPCC konstaterar att det med stor säkerhet krävs att mellan cirka 30 och 50 procent av världens land-, färskvatten- och havsområden skyddas för att bevara naturens anpassningsförmåga. Något som kan ses som ett viktigt budskap till det kommande FN-mötet om biologisk mångfald.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev