Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IPCC:s klimatforskare: ”Svårt att klara oss utan ccs”

Publicerad: 12 februari 2015, 11:03

Klimatmålen svåra att nå utan koldioxidlagring


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 12 februari.

Tekniken för att fånga in och lagra koldioxid, ccs (carbon capture and storage), har fått en tuff start och dras med dåligt rykte. Utvecklingen i branschen har därför saktat in. Samtidigt säger klimatforskarna att den är näst intill oumbärlig del av lösningen.

– Ccs är en av de mer betydande teknikerna i portföljen vid sidan av energieffektivisering. Det är inte helt omöjligt att klara sig utan, men det blir väldigt mycket svårare att hålla sig inom tvågradersmålet, säger Detlef van Vuuren, professor vid Utrechts universitet och en av författarna till IPCC:s femte rapport, till Miljöaktuellt.

Ccs behöver politiskt stöd på samma sätt som de förnybara energikällorna för att bli ett realistiskt alternativ. För tio år sedan satsade industrin på tekniken när de trodde att priset på att släppa ut koldioxid skulle öka, men luften gick ur utvecklingen när priset i stället sjönk.

– Det är därför det krävs satsningar i ccs som inte är beroende av vad som händer på utsläppsmarknaden. Det vore klokt av EU att organisera ett storskaligt forskningsprogram med investeringar som är oberoende av priset på koldioxid, säger Detlef van Vuuren.

Idag är tekniken inte kommersiellt gångbar. Detlef van Vuuren vill börja med EU-stöd till lite mindre forskningsprogram och sedan bygga vidare på erfarenheterna därifrån. Mycket värdefull tid har redan gått förlorad, men tekniken kommer enligt honom väl till pass om två årtionden eller mer.

– Holland har förlorat mycket tid på dåliga program och likaså Tyskland. Man planerade för att utnyttja tömda gasfält för att lagra koldioxiden och de var mycket dåligt placerade i närheten av bebyggda områden. Det vare en av orsakerna till att ccs fick så dåligt rykte.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.