Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IPR: På väg mot 1,8 grader

Publicerad: 19 oktober 2021, 09:42

Aktivister som kräver samhällets omställning. Enligt två nya rapporter är vi på väg mot 1,8 graders uppvärmning till år 2050.

Foto: FilippoBacci

I nya rapporter skisseras ett framtidsscenario där temperaturhöjningen med femtio procents sannolikhet ligger under 1,8 grader till år 2050.


Ämnen i artikeln:

ParisavtaletKolFörnybar EnergiKlimatpolitik

Framtidsprognosen i två nya rapporter är 1,8 graders uppvärmning till år 2050 (med femtio procents sannolikhet). I scenariot som skisseras kommer klimatarbetet ta betydande fart ungefär år 2025.

För att nå målet om en maximal uppvärmning av 1,5 grader krävs dock, enligt rapportförfattarna, ett antal tuffa åtgärder: ett globalt totalstopp för avskogning helst senast 2025, en minskad kolanvändning i ekonomier såsom Indien och Kina senast 2035, en utfasning av fossilbilar senast 2040 och en helt förnybar energisektor 2045. Om det inte går att stoppa avskogningen kan koldioxidavskiljning vara ett möjligt alternativ.

Den generella bilden är att kolanvändningen kommer minska drastiskt, men förutspås ändå ligga konstant på relativt höga nivåer under lång tid. Ändrad markanvändningen bedöms kunna bli en långsiktig kolsänka, men tyvärr inte alls i samma storleksordning som utsläppen från industrin.

Rapporterna är en del av projektet Inevitable policy response, IPR. En av organisationerna som står bakom rapporten är Principles for responsible investment, PRI, som är ett investerarinitiativ som samarbetar med FN:s miljöprogram och Global compact. Slutsatserna baseras på analyser av olika länders och världsdelars klimatpolitik med hjälp av över 200 experter.

Läs rapporten om framtidsscenarier för energianvändningen

Läs rapporten om framtidsscenarier för markanvändningen

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.