Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ipred-lagen är klar – så här ser den ut

Publicerad: 4 December 2008, 09:14

I dag blev piratjägarlagen klar. ”De som skapar dataspel ska få betalt”, säger justitieminister Beatrice Ask.


I dag presenterade justitieminister Beatrice Ask ett förslag till en ny fildelningslag, ipred. Lagen ska träda i kraft 1 april. Enligt förslaget ska svensk domstol kunna besluta att en internetleverantör ska ge rättighetshavaren information om vilken abonnent som har en viss ip-adress.

För att rättighetshavaren ska få tillgång till ip-adressen måste denne presentera tillräcklig bevisning om att intrång begåtts med hjälp av den aktuella adressen. Domstolen ska göra en proportionalitetsbedömning och då väga rättighetshavarens behov av informationen mot andra intressen, bland annat den enskildes integritet.

Enligt justitiedepartementet innebär det att det ip-adressen endast delges vid intrång av en viss omfattning där intrånget syftar till uppladdning via exempelvis fildelning av verk som film eller musik för allmänheten. Även vid mer omfattande nedladdning ska villkoren vara uppfyllda. Är det fråga om nedladdning av ett fåtal verk ska "avvägningen i normalfallet att leda till att integritetsintresset överväger och att uppgifterna alltså inte ska lämnas ut”, enligt justitiedepartementet. som har IP-adressen ska informeras om utlämnandet efter viss tid.

Lagen kommer inte att vara retroaktiv. Det innebär att endast intrång som begåtts efter att lagändringarna trätt i kraft omfattas.

”Om de som skapar dataspel, film eller musik saknar möjlighet att få betalt för sina produkter har de inte råd att anställa de människor som behövs för att företagen ska växa. Propositionen stärker förutsättningarna för den kreativa sektorn att växa”, uppger justitieminister Beatrice Ask, i ett pressmeddelande.

Ipred har orsakat het debatt, främst för att rättighetshavarna anses få tillgång till polisiära medel i och med rätten att begära ut ip-adresser till misstänkta. I samband med att lagförslaget presenteras motiverar justitiedepartementet modellen med att den syftar till att skapa en praktiskt möjlighet för rättighetshavarna att använda sig av de civilrättsliga bestämmelserna som redan finns.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.