Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ire tar bort FSC ur marknadsföring

Publicerad: 28 augusti 2014, 09:41

Efter gårdagens artikel i Miljöaktuellt om att företag missbrukar FSC-märkningen i sin marknadsföring har ett av de utpekade bolagen, Ire, hört av sig. Företaget kommer nu att gå igenom marknadsföringen och ta bort kopplingen till FSC.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltSkanska

Så här kommenterar tillförordnade vd:n Tor Fjaestad:

"I en artikel i gårdagens miljöaktuellt blev vi utpekade som att vara ett bolag som fuskar med användandet av FSC certifiering.  Vi har inte någonstans, oss veterligen, påstått att vi är certifierade med FSC utan endast påpekat att vi köper in virke som är FSC-märkt. Vi kommer givetvis att gå igenom allt vårt marknadsmaterial och ta bort kopplingen till FSC och samtidigt inleda en djupare diskussion med FSC i Sverige.
Vi tycker det är djupt olyckligt att bli utpekade som ett bolag som inte tar ansvar för miljö och hållbarhet. Ire möbel har sedan många år jobbat hårt med att skapa möbler med så lite belastning på miljön som möjligt. Vi försöker i största möjliga mån köpa våra råvaror så lokalt som det går och alla tyger köps in från europeiska väverier. Sedan ett antal år samarbetar vi dessutom med prisbelönta designers som kombinerar hållbarhet och design. Vi var de första som fick en möbel godkänd enligt Svanens kriterier 4.0 och sedan 2010 är vi dessutom ISO 14001 certifierade. Tack och lov tycker även en stor del av våra kunder att vi tar ansvar och till exempel Skanska som driver ett hårt hållbarhetsfokus, valde Ire som leverantör till deras nya huvudkontor, just av anledning att vi kunde leva upp till deras hårda krav på design, hållbarhet och spårbarhet."

Och så här kommenterar företagets designer Emma Olbers: I Miljöaktuellts artikel ”Möbelföretag fuskar med certifieringen” från 27/8 nämns två svenska möbelproducenter, Ire och Mitab. I artikeln hävdas eller antyds att Ire; 1) marknadsför sina produkter som miljömärkta med FSC 2) fuskar eller felmärker sina produkter 3) inte är så nogräknade med att använda FSC:s logga på rätt sätt. Jag har i flera år arbetat som frilansande designer för Ire och vill därför gärna bemöta dessa, i mina ögon, felaktiga påståenden. I mitt arbete som designer har det varit väldigt viktigt att föra in hållbarhetstanken där transperens är en av hörnpelarna. Detta arbete har bland annat lett fram till att Ire numera har två Svanenmärkta produkter och är också orsaken till att Ire valt FSC-märkt trä i flera av sina produkter. Det är mot den bakgrunden tråkigt att läsa ovanstående påståenden och antydningar. Ire har, mig veterligen, aldrig påstått att några av deras produkter är miljömärkta med FSC, inte fuskat eller felmärkt sina produkter och aldrig använt FSCs logga överhuvudtaget. Ire har däremot, i innehållsförteckningen till aktuella möbler och i löpande text, angett att virket till dessa möbler var FSC-märkt. Detta av den enkla anledningen att virket i dessa möbler var just FCS-märkt. Efter samtal med FSC har det nu framkommit att det kan ha varit felaktigt av Ire att på detta sätt informera om att möbeln var tillverkad av FSC-märkt virke och jag utgår från att eventuella sådana felaktigheter nu kommer att rättas till. Som designer kan jag dock känna en oro över att komplexiteten i regelverken och kostnaden för olika typer av miljömärkning är så stor. Risken är att mindre svenska företag inte mäktar med miljömärkningen, vilket i slutändan förstås blir negativt för just miljön."

Läs artikeln här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltSkanska

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.