Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Irländsk klimatlag möter starkt motstånd

Publicerad: 18 januari 2011, 09:12

Industrin och jordbrukare protesterar kraftigt mot Irlands nya föreslagna klimatlag – som sätter bindande utsläppsminskningar till 2020.


Ämnen i artikeln:

JuridikPolitik

Den föreslagna lagen, som presenterades i december, sätter binande klimatmål – att utsläppen ska minska med 2,5 procent per år jämfört med 2008 års nivåer fram till 2020. Slutmålet är en 80-procentig minskning år 2050 jämfört med 1990 års modeller. Lagen har emellertid redan fått hård kritik – inte minst från landets jordbrukare.

Det nationella jordbruksförbundet IFA krävde förra veckan att parlamentet skulle rösta ner lagen – då man menade att 2050-målet skulle vara fullständigt förödande för landets kött- och mejeriproduktion.

Lagen kritiseras emellertid inte bara för att den kräver för stora utsläppsminskningar. Miljöorganisationen Stop Climate Chaos är också missnöjda med lagförslaget – de menar emellertid att förslaget inte går tillräckligt långt och föreslår att de utsläppen istället borde minska med 3 procent årligen till 2020.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

JuridikPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.