Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Isabella Lövin duckar om nödläge för klimatet

Publicerad: 10 maj 2019, 09:16

Foto: Greenpeace

Storbritannien och Irland har utlyst nödläge för klimatet och under morgonen krävde Jens Holm (V) att även Sverige ska göra det samma, under en extrainsatt klimatdebatt i riksdagen, på begäran av Vänsterpartiet. Kravet på nödläge för klimatet kommer nu också från allt fler.


”Att utlysa nödläge för klimatet vore att visa för strejkande elever att vi tar er oro på allvar, vi kommer prioritera klimatfrågan före alla andra frågor. Isabella Lövin och alla andra debattörer, är ni beredda att utlysa nödläge för klimatet?”, frågade Jens Holm i talarstolen.

Han påpekade att klimatfrågan behöver integreras i alla politiska beslut, med nya uppdrag till myndigheter och nya ägardirektiv till statliga bolag. Det håller inte att Försvarsmakten rutinmässigt säger nej till ny vindkraft, att Swedavia har som mål att öka flygandet och att Transportverket gör prognoser om mer bilism, menar Jens Holm.

Isabella Lövin, som inledde debatten med att påtala att vi är i ett nödläge för klimatet, ville inte svara direkt på frågan när de två debatterade. I stället menade hon att Jens Holm felaktigt beskrivit det som att andra länder sätter klimatet före allt annat.
”Tittar man på Storbritannien så handlar det om en ganska lös deklaration om att de ska ha nettonoll-utsläpp till 2050. Vi har redan en lag som säger att vi ska ha nettonoll-utsläpp till 2045”, sade Isabella Lövin.

Jens Holms svar var att en utlysning av klimatnödläge vore en tydlig signal från politikerna att de kommer gör allt för att värna klimatet. Några mer svar på sin fråga fick han emellertid inte under debatten.

I samband med klimatdebatten demonstrerade miljöaktivister utanför riksdagen för att uppmärksamma sitt missnöje med den rådande klimatpolitiken. Greenpeace var en av alla organisationer som också kräver ett nödläge för klimatet. Enligt organisationen målade aktivister, inspirerade av ett klassiskt Banksy-verk, tidigt i morse texten ”No need to panic” vid vattenlinjen på riksdagshusets kaj.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.