Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Isabella Lövin: En historisk omröstning

Publicerad: 18 december 2012, 19:20

På tisdagen beslutade EU-parlamentets fiskeutskott för första gången att införa ett så kallat maximalt hållbart uttag. Parlamentet erkände också att den europeiska fiskeflottan var överdimensionerad i förhållande till fiskbeståndens tillstånd, och lade fram åtgärder för att minska den.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

EU-parlamentet beslutade på tisdagen med klar majoritet att det bör bli förbjudet med överfiske i Europa. Parlamentet stödde forskarnas mål att återställa fiskebestånden till hållbara nivåer och att inte fånga mer fisk än bestånden tål – det som kallas maximalt hållbart uttag. Under tisdagens förhandlingar beslutade EU-parlamentet också att vidta åtgärder för att minska dumpningen av oönskad fisk över bord. Slutligen erkände man att den europeiska fiskeriflottan var överdimensionerad i förhållandet till fiskbeståndens storlek.

Många politiker och organisationer som länge kämpat för att stoppa utfiskningen kommenterade lämnade under tisdagen glada kommentarer.
– Dagens omröstning i Europaparlamentets fiskeriutskott var historisk. Med 13 röster för, 10 emot och 2 som avstod fick vi igenom ett förbud mot överfiske, förbud mot dumpning av fisk, inrättande av ett nätverk av skyddade marina områden och hållbara fiskeriavtal. Nu ska detta för det första röstas i plenum i februari och därefter förhandlas med Ministerrådet. Ett stort steg mot hållbart fiske i Europa, skrev till exempel EU-parlamentarikern Isabella Lövin (Mp) på sin blogg.

Också miljörörelsen hyllade EU-parlamentets beslut.
– Omröstningen i dag markerar en vändpunkt för havsmiljön. Fiskeutskottet har injicerat välbehövligt hopp i reformen av EU:s fiskeripolitik vilket utmanar de europeiska regeringarna att följa efter, säger Jan Isaksonsom är havsmiljöexpert på Greenpeace.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.