Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Isabella Lövin kritisk mot EU:s klimatlag

Publicerad: 5 mars 2020, 13:55

Isabella Lövin träffade EU-ländernas miljöministrar för att diskutera förslaget på en klimatlag för EU.

Foto: https://www.consilium.europa.eu/sv/

EU-ländernas miljöministrar kommenterade i går kommissionens förslag på en klimatlag. Men inte någon ville bemöta Greta Thunbergs kritik mot förslaget.


”EU:s klimatlag är ett bra första steg, men den är inte tillräckligt ambitiös. Vi måste öka ansträngningarna för att höja EU:s klimatmål till år 2030. Världen behöver klimatledarskap och EU kan visa vägen”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en kommentar i samband med att EU-ländernas miljöministrar i går träffas i Bryssel.

Ministrarna diskuterade i går det förslag på en klimatlag som EU-kommissionen presenterade i onsdags och miljörådsmötet inleddes med att Greta Thunberg talade inför ministrarna. Hon sa då att det nya förslaget på EU:s klimatlag inte är i linje med världens koldioxidbudget för att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader.

Därefter fick ministrarna möjlighet att kortfattat kommentera Greta Thunbergs anförande. Något som alla ministrar avstod från att göra och Greta Thunberg lämnade sessionen efter en applåd.

Under den efterföljande diskussionen välkomnade flera länder förslaget på en klimatlag. Samtidigt sa Maltas miljöminister att han oroar sig för hur målet om klimatneutralitet år 2050 ska nås och att alla länder inte har samma förutsättningar. Han vill därför inte se en lösning som ska gälla för alla länder utan snarare anpassningar efter varje lands förutsättningar. Polens representant på ministermötet menade att klimatlagen inte bör innehålla några kurvor med utsläppsminskningar för att nå målet 2050. Mål om utsläppsminskningar till år 2030 bör enligt Polen i stället beslutas av ministerrådet.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News