Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Isabella Lövin: ”Skamligt subventionera nya fiskare”

Publicerad: 24 oktober 2013, 11:42

I går avslutade EU-parlamentet sin omröstning om budgeten för den europeiska havs- och fiskefonden.


Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

I går avslutade EU-parlamentet sin omröstning om budgeten för den europeiska havs- och fiskefonden som reglerar EU:s fiskepolitik under åren 2014 till 2020. Den omfattar cirka sju miljarder kronor om året.
Parlamentarikern Isabella Lövin (MP) berättar för Miljöaktuellt Idag att hon är positiv till beslutet att stoppa förslaget om subventioner till nybyggnation av fartyg, men kritisk till en rad andra beslut i gårdagens omröstning.
– Vi fruktade det värsta, kan man säga, då det fanns en massa dåliga förslag på bordet som hade gått igenom i fiskeutskottet. Utifrån det resultatet är jag väldigt nöjd, för vi fick bort det allra värsta och det var ett förslag om att man ska kunna ge stöd till nybyggnation av fartyg, säger Isabella Lövin till Miljöaktuellt Idag.
– Vi fick också igenom bra ändringsförslag som handlar om att medlemsstaterna ska kunna använda mer av sina pengar till kontroll, datainsamling och forskning. De måste inte användas till exempelvis flottan, fiskesektorn, hamnar och infrastruktur.

Isabella Lövin känner däremot en viss besvikelse över att EU-parlamentet godkände subventioner för byte till mer effektiva motorer och att man fortfarande ska kunna få pengar för stillestånd.
– Det allra värsta var att parlamentet godkände förslaget om starta upp-bidrag till nya fiskare. Det innebär att nystartade fiskeföretag kan få upp till 100 000 euro. Det är en väldigt kraftig subvention som jag tycker är rent skamlig, säger hon.

Alexandra Scott

Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.