Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Isabella Lövin: Tråkigt om parlamentet svänger i fiskefrågan

Publicerad: 22 oktober 2013, 11:47

Imorgon röstar EU-parlamentet om budgeten för havs- och fiskefonden. En avgörande omröstning för den nya fiskepolitiken som parlament och ministerråd enades om i våras, menar Isabella Lövin (Mp).


Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

Imorgon röstar EU-parlamentet om budgeten för havs- och fiskefonden som ligger till grund för den stora fiskereform som planeras. Fiskereformen beslutades tidigare i år då både parlamentet och  ministerrådet enades om en helt ny fiskeripolitik där man införde ett förbud mot överfiske, ett stopp för dumpning av död fisk till havs och strängare villkor för EU:s fiskeriavtal med tredje land.

Inför morgondagens omröstning i EU-parlamentet går parlamentariken Isabella Lövin (Mp) ut i en debattartikel i Aftonbladet och uppmanar parlamentet att se till att budgeten verkligen stödjer den nya fiskereformen och inte, som tidigare, till stor del gått till att öka den europeiska fiskeriflottans kapacitet att fånga fisk. Isabella Lövin menar att pengarna i budgeten bör gå till forksning om fiskebestånden och ökad kontroll så att den nya fiskeripolitiken verkligen genomförs. Slutligen vill hon också att pengar ska gå till omställning till nya mer selektiva fiskeredskap.
– Tyvärr finns det fortfarande politiker som vill gå i motsatt riktning. I en första omröstning i fiskeutskottet i parlamentet lyckades de två största grupperna (socialister och konservativa) driva igenom att skattepengar åter ska kunna gå till att bygga nya fartyg. Denna typ av stöd togs bort ur EU:s fiskebudget 2002 eftersom det finns för många fartyg i förhållande till mängden fisk, skriver hon i Aftonbladet.

Enligt Isabella Lövin handlar det om två tydliga alternativ – om Europa ska investera i fisk eller båtar.
– Det är tråkigt att Europaparlamentet står inför det möjliga scenariot att svänga helt i fiskefrågan på mindre än ett år. Men jag hoppas fortfarande att en majoritet av kolleger inför onsdagens omröstning ska inse det ohållbara i de förslag som ligger på bordet. Att investera skattepengar i nya båtar när haven är utfiskade, och Europa dessutom befinner sig i en djup ekonomisk kris, kan inte vara försvarbart för någon politisk grupp.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Isabella Lövin

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.