söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Isabella Lövins mest akuta klimatutmaning

Publicerad: 8 juni 2016, 09:58

Som ny ansvarig minister för klimatfrågor vill Isabella Lövin få hela regeringen att ta klimatansvar. Och hon ser en fråga som mer akut än alla andra.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidIsabella LövinGlobal UppvärmningVäxthuseffektenVäxthusgaser

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Hela regeringen ska ta klimatansvar. Det är budskapet från Isabella Lövin (MP) som ny ansvarig minister för klimatfrågor. För Aktuell Hållbarhet berättar hon om sin förhoppning om att klimatarbetet inte ska begränsas till miljöpolitiken utan att frågan ska finnas med i alla politiska beslut.

– För att klimatarbetet ska få genomslag måste alla ministrar involveras. Finansministern är exempelvis viktig som ansvarar för skatter och styrmedel och energiministern har en annan viktig roll. Exakt hur alla delar av regeringen ska komma in i klimatarbetet får vi se, det kommer förtydligas av den kommande klimatlagen, säger Isabella Lövin.

Som biståndsminister har hon haft ett internationellt fokus vilket även kommer prägla klimatarbetet under hennes ledning.

– Sverige spelar en viktig roll som kan bidra med förnybara energilösningar vilka kan användas i fattiga länder. Det som väntar är ett tätt internationellt samarbete för att hitta helhetslösningar på global nivå.

Samtidigt ser Isabella Lövin att Sverige har en hög ambitionsnivå för egen del.

– Vi ska bli ett av de första fossilfria länderna i världen och ledande på grön omställning. En viktig grund har lagts i och med initiativ som klimatklivet men det gäller att få med alla sektorer, exempelvis kommunerna, näringslivet och akademin.

Vilken ser du som den största utmaningen?

– Transportsektorn är mest akut. Nu ökar utsläppen från fordon fast de borde minska, därför måste vi sätta press för att nå målen.  Sedan finns det många frågor, som byggande och jordbruket. Men det kommer även positiva signaler, som att stålindustrin ser alternativa lösningar till fossil energi.

Vilka frågor hon kommer ansvara för och vilka som kommer falla på miljöministerns bord är dock ännu inte klart.

­– Den exakta uppdelningen får vi återkomma till. Men jag kommer fortsätta att vara en internationell minister och stadsmiljöavtalen hamnar hos miljöministern. Så vitt jag vet kommer även miljöministern att ta emot miljömålsberedningen då den omfattar fler frågor än klimatet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev