Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Isbjörn + grizzly = sant

Publicerad: 16 december 2010, 10:28

När polarisarna smälter kan djurarter som tidigare inte levt tillsammans mötas och även para sig. De nya korsningarna kan innebära problem för hotade arters överlevnad.


Ämnen i artikeln:

Arktis

Riskerna med nya artkorsningar lyfts fram av forskare som har skrivit en artikel i tidskriften Nature. Enligt dem riskerar 22 marina däggdjur att para sig med en annan art och av dem är 14 mer eller mindre utrotningshotade, uppger Vetenskapsradion.

Två exempel som redan har iakttagits är korsningar av grizzly- och isbjörn samt av rät- och grönlandsval. Man har även sett att olika sälarter parar sig med varandra.

Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet, håller med om att smältande is i Arktis kan leda till korsningsproblem.
– Om man får in gener från en annan art så kanske de inte är lika bra anpassade till den miljö som den här första arten lever i, säger han till Vetenskapsradion.
Till exempel uppvisar björnar som är en korsning av grizzly- och isbjörn ett säljagarbeteende, men de är inte lika bra på att simma som en isbjörn.

Korsningar av arter behöver enligt Vetenskapsardion inte nödvändigtvis vara negativa. Det finns arter som har uppstått just så.
– Rent teoretiskt kan det bli bättre anpassade arter. Men i det här fallet när människan gör en snabb förändring i miljön kanske korsningen inträder för att de inte har något val och då leder det mer till skador än förbättringar, säger Hans Ellegren.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Arktis

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.