Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Isbjörnsforskare chockade efter expedition till Svalbard

Publicerad: 24 april 2014, 09:18

Igår återvände svenska Världsnaturfondens och norska polarinstitutets expedition från Svalbard. Forskarna berättar att man är chockade över hur få isbjörnsungar man sett under expeditionen.


Ämnen i artikeln:

Tom ArnbomVärldsnaturfondenWWFSveriges Radio

Igår återvände svenska Världsnaturfondens och norska polarinstitutets expedition från Svalbard där man varit för att märka isbjörnar med satellitsändare. Till Sveriges Radio säger WWFs biolog Tom Arnbom att skiftena hos isbjörnarna nu går så fort att till och med forskarna är chockade.
– Det finns väldigt få ungar med honor där uppe. Två av de femtio björnar som vi fångade hade ungar och det borde varit många fler. Det beror på att isarna är så otroligt mycket tunnare än vanligt. De bär fortfarande isbjörn, men de frös till så sent i höstas att isbjörnarna inte kom i land och kunde gå i ide, säger Tom Arnbom som tycker att det är skrämmande att man för andra året i rad ser så få ungar.

Foto: Wikimedia Commons

Idag finns uppskattningsvis 20-25 000 isbjörnar globalt och någon akut utrotningsrisk på grund av svält och drunkning finns inte, men på sikt ser prognosen mycket dyster ut säger Tom Arnbom.
– Generellt kommer isbjörnar att försvinna i många områden. I Ryssland finns ställen där de kan överleva på att äta valross om somrarna och på Svalbard kommer en del klara sig på sälar som finns på glaciärerna. Men prognosen är att över 60 procent av isbjörnspopulationen kommer att försvinna till år 2040.

– Det Arktis vi ser idag tror jag att vi kommer att förlora. Vi kommer få ett annat slags Arktis med nya arter som blåval och sillval, det ser vi redan nu. Andra arter förlorar vi, i Stilla havet är det valross och i Atlanten är det grönlandssäl. En halv miljon grönlandssälar dör varje år nu för att isarna brister och ungarna faller igenom, berättar Tom Arnbom.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.