Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Island vill sänka utsläpp genom att återställa våtmarker

Publicerad: 2 September 2009, 08:13

Nu vill Island att återställande av våtmarker ska räknas som klimatförbättrande åtgärder i det nya klimatavtalet. Med sig på förslaget har man Vitryssland.


Ämnen i artikeln:

VåtmarkerCop15Köpenhamnsmötet

Igår meddelade nyhetsbrevet ENDS att Island sagt att man vill att återställande av våtmarker ska räknas till sektorn "markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk" – eller LULUCF (land use, land use changes and forestry). På så sätt skulle våtmarksrestaurering ingå i den nationella handeln om utsläppsrätter.

Island vill enligt ENDS få in förslaget i de pågående samtalen om klimatförändringen och man hoppas på ett beslut i Köpenhamnsmötet i december. Ett antal länder, bland annat Vitryssland, stöder förslaget.

I Sverige
skulle det här förstås få avgörande betydelse. De faktum att Sverige arbetat länge och effektivt med återställande av våtmarker och att Sverige med sin drygt 9 miljoner hektar våtmarker – en femtedel av landytan – är ett av de länder i världen med mest våtmarker skulle ställa om kalkylen totalt för Sveriges klimatarbete.

Kritiker
till förslaget ställer sig emellertid frågande till förslagets genomförande. Samma kritiker menar också att det råder stor osäkerhet kring hur man mäter våtmarkers yta och utsläpp.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.