Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”ISO 14001 hindrar hållbar affärsutveckling”

Publicerad: 7 april 2017, 06:32

Administrativt tunga, revisioner som inte fungerar och fokus på fel detaljer. Det är argument som ofta lyfts fram mot miljöledningssystem som ISO 14001. Har ledningssystemen blivit en bromskloss i transformationen mot verkligt hållbara affärsmodeller, eller kan de driva på utvecklingen framåt?


Gustav Stenbeck är grundare av företaget Gain Sustain och tidigare hållbarhetschef på Nordic Choice. Efter att i många år ha arbetat med hållbarhetsfrågor drar han nu slutsatsen att miljöledningssystem ofta hindrar hållbar affärsutveckling.
– Ett miljöledningssystem riskerar att hindra företag från att göra de stora transformativa förändringar i företagets affärsmodeller som krävs för att verkligen ställa om verksamheten i mer hållbar riktning. Miljöledningssystem är ofta administrativt tunga vilket tar energi och fokus från företagens arbete med att hitta nya transformativa hållbara affärsstrategier och affärsmodeller. Vid revision av miljöledningssystem väntas du visa upp bevis över hur din process för förändring och utveckling ser ut – och i viss mån hur den fungerar. Det leder per definition endast till utveckling med små steg åt gången, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Malte Sigemalm är miljöchef på HSB Stockholm och han anser tvärt emot Gustav Stenbeck att miljöledningssystem är ett viktigt verktyg för att utveckla företaget vidare.
– Ett miljöledningssystem är ett verktyg för att delvis se hur en organisation ser ut och fungerar i dagsläget, där man kan se brister som behöver åtgärdas. Men framförallt kan man lägga upp en plan för förbättringar och utveckling av egna system och uppföljning av verksamheten. Ledningssystemen lägger grunden för att bli ett hållbart företag och är en viktig förutsättning för att jobba systematiskt mot det, säger han.

Läs hela argumentationen i senaste numret av magasinet Aktuell Hållbarhet.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.