Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

ISO 26000 i rampljuset på Social Responsibility Day

Publicerad: 20 januari 2011, 12:29

I Stockholm pågår just nu Social Responsibility Day 2011. Över 200 av Sveriges ledande personer inom socialt ansvarstagande har samlats för att bland annat välkomna den nya standarden ISO 26000 i rampljuset.


Social Responsibility Day 2011, Sveriges stora konferens om socialt ansvarstagande i företag och organisationer, som arrangeras av Miljöaktuellt och Swedish Standard Institute, SIS, pågår just nu på Courtyard Stockholm, Marriott. I fokus står den pinfärska, nya internationella standarden ISO 26000.
Dagen inleddes med att ISO-kommitténs vice ordförande Staffan Söderberg och SIS projektansvariga Kristina Sandberg berättade om den fem år långa processen med att ta fram standarden.
– Det är den största om mest omfattande standardiseringsprocessen någonsin, berättade Kristina Sandberg.

Arbetet,
som bland annat inneburit omfattande processer med att få olika länder och kulturer att enas kring termer och definitioner och vägledning för sju områden inom socialt ansvarstagande, har haft ett delat ledarskap mellan Sverige och Brasilien.
Staffan Söderberg förtydligade att ISO 26000 inte bara riktar sig till företag.
- Alla organisationer kan bidra till en hållbar utveckling och den här standarden kan användas av alla typer av organisationer.
En fråga som fått stor uppmärksamhet är att ISO 26000 skulle missgynna och inte vara välkommet i utvecklingsländer.
– Det gick ett rykte om att det var vanligt att man i u-länder såg ISO 26000 som ett hinder, men det är inte sant. Standarden har en särskilt stor potential i u-länder och många länder talar nu mycket positivt om den, säger Staffan Söderberg.

I inledningen av processen var en av de viktigaste frågorna huruvida det skulle vara möjligt certifiera enligt standarden. Slutsatsen blev att man inte skulle göra ISO 26000 till en certifieringsstandard.
Framför allt större företagen har efterfrågat certifieringsmöjligheter.
- Men vi kan förvänta oss att de stora bolagen, tillsammans med konsultbranschen kommer att göra ett fantastiskt jobb för att ta fram metoder för att verifiera enligt standarden, säger Susanne Sweet, docent på Handelshögskolan i Stockholm.

Stort fokus läggs under SR Day på att tala om lönsamhet och att det är viktigt att få in frågor om hållbar utveckling och social responsibility i företagens och organisationernas kärnverksamhet.
En undersökning som Sifo genomförde hösten 2010 på uppdrag av SIS, då 1000 svenskar intervjuades, visade att 85 procent kan tänka sig att betala mer för att vara eller tjänst är producerad av en organisation som tar socialt ansvar. 46 procent svarade att man väljer bort produkter och tjänster som inte gör det.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.