måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

ISRO släpper Google Earth-dödare

Publicerad: 26 maj 2009, 03:14

Den indiska rymdorganisationen ISRO känner sig så upplyfta av sin månfärd att de ger sig ut på korståg mot Google Earth.


Indian Space Research Organisation (Isro) som håller hus i Bangalore håller på att färdigställa en rival till Google Earth, kallad Bhuvan (sanskrit för Jorden). Piraterna har redan varit framme och kapat bhuvan.com och bhuvan.net är en popsajt. Bhuvan ska bli en portal där man ska kunna navigera i IRS-bilder (INdian Remote Sensing), nämligen satellitbilder från indiska jordresurssatelliter. Webbplatsen ska bli gratis, rpecis som Google, men tydligen kunna ge högre upplösning, ned till 10 meter per pixel (om det är vettigt, andra uppgifter säger 7,5 eller 2,5 meter). De allra högsta upplösningarna ska dock inte vara gratis, utan man planerar att införa en avgift på den riktigt detaljerade informationen.

Det här är den eda konceptbild som finns. Bhuvan-sajten är inte uppe ännu.

Vad som dock verkar troligt är att bilderna ska uppdateras en gång om året, något som Google behöver jobba mycket mera på. Anledningen till att man måste uppdatera tätt är att de indiska städerna växer med vansinnig fart. Gartner ser det till och med som en risk att förlita sig på Googles information som i många fall betecknas som ”föråldrad” (sant, sant) eftersom den på sina håll är över fyra år gammal. Ytterligare ett försprång mot Google har man i och med att man tänker publicera bilder från olika datum så att man ska kunna jämföra och se hur en plats förändrats och utvecklats. Bättre datakvalitet, helt enkelt.

Bhuvan skulle varit igång i mars 2009, men ännu tyder inget på att så skett. (Och den som kan komma med mera data, var så god och kontakta författaren så ska jag publicera det illa kvickt!).

Och visst har Indien behov an noggranna översiktsbilder av sitt sargade land. Tydligen ska GIS-informationen bara vara relevant för Indien och kunna användas för lokala problem som översvämningar, svältkatastrofer, infrastrukturutveckling, utbildning, stadsplanering, övervakning av vatten och grödor etc. Informationen ska presenteras i olika lager. Bidrag antas också komma från olika små spelare, som bönder och fiskare. Avsikten med detta är att bildtjänsten ska bli nyttigare för vanligt folk.

Bhuvan ska matas med bilder från ett helt nätverk av satelliter och man har planer på att få med ett GPS-verktyg i programmet, precis som Google. Precis som i Google funderar man på att dra in pengar genom annonsering.

ISRO velar som vanligt, och låter också meddela att bilderna ska hålla högre upplösning än någon annan [gratis?] tjänst, särskilt av den indiska kontinenten, vilket man kan tolka som att resten av jorden också ska vara med. Just Indien är intressant, inte bara för indierna, eftersom stora delar av Indien ännu inte är karterat i detalj.

Givetvis finns det säkerhetsaspekter. Indien har problem med terrorister som försöker bomba sönder de stora städerna. Indiska försvaret kontrar och säger att det finns mekanismer i Bhuvan som kan sudda ut känsliga platser. Fast frågan är om inte terroristerna redan kan köpa billiga satellitbilder från Israel för fem dollar per kvadratkilometer?

Det här gör Bhuvan bättre än Google Earth

> Google Earth kan zooma ned till 200 meter, Bhuvan förväntas klara 10 meter.
> Google Earths bilder uppdateras i de flesta fall vart fjärde år, Bhuvans varje år.
> Google Earth visar bara en enda bild från en tid, Bhuvan ska kunna visa bilder från flera olika datum.

Kom igen med adressen till Bhuvan, om du har den!!

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev