lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Issmältning under Antarktis större än befarat

Publicerad: 9 april 2018, 10:10

Foto: Pxhere

Den dolda issmältning under Antarktis så stor att den snart går om Grönland som den största källan till den globala havsnivåhöjningen.


Brittiska forskare konstaterar efter att ha sammanställt världens första undervattenskarta över världens största isfält att den dolda issmältning under Antarktis är långt större än tidigare befarat. I studien som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Geoscience, framgår att avsmältningen har fördubblats de senaste 20 åren.

Sammanlagt har basen nära havsbotten vid Sydpolen minskat med 1 463 kvadratkilometer mellan 2010 och 2016 och orsaken tros vara allt varmare omgivande vatten.

Antarktis har tidigare ansetts vara ganska stabilt när det gäller klimatförändringen. Sett från ovan har den isklädda kontinenten inte ändrats i närheten av lika dramatiskt som Arktis. Den nya studien visar dock att även en liten ökning i temperaturen är nog för att orsaka en minskning av bottenisen, det vill säga den is som är cirka två kilometer under havsytan, på fem meter varje år.

Störst issmältning har skett på västra Antarktis där åtta av istäckets 65 glaciärer har dragit sig tillbaka. På östra Antarktis, som många klimatförnekare tidigare har hänvisat till eftersom isen där har verkat öka, var glaciärerna som bäst stabila.
”Nu när vi har kartlagt hela kanten längs istäcket kan vi med säkerhet utesluta att Antarktis blir större. Vi ser en tillbakagång på flera ställen och nettoeffekten är att istäcket drar sig tillbaka. Folk kan inte längre säga att vi inte har vänt på alla stenar. Nu har vi letat överallt”, säger Andrew Sheperd, professor vid University of Leeds och en av författarna bakom studien, till The Guardian.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev