tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Istäcket i Arktis nu det minsta som någonsin uppmätts

Publicerad: 28 augusti 2012, 06:29

Världsmedierna har berättat att Arktis istäcke var på väg att gå under den tidigare lägstanoteringen från 2007. Nu har vi ett nytt lägstarekord.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Världens stora medier berättar idag om att sommarisen i Arktis nu täcker det minsta område man någonsin uppmätt. NSIDC, USA:s nationella snö- och isdatacenter meddelade i sin senaste uppdatering att havsisens utbredning söndagen den 26 augusti var 4,10 miljoner kvadratkilometer, vilket kan jämföras med det tidigare botternrekordet från 2007 som var 4,17 miljoöner kvadratkilometer. Isen kommer förmodligen också att fortsätta smälta ytterligare några veckor. Det nya rekordet inträffar nämligen nästan tre veckor innnan det lägsta värdet inträffar normalt.

Situationen i Arktis har fått flera miljöorganisationer att kommentera dagens klimatpolitik. Greenpeace uppmanar till exempel FN att vidta krisåtgärder.
– Det här är alarmerande uppgifter som måste tas på största allvar. Ett av världens mest känsliga ekosystem håller på att förstöras. Det här bör vara startskottet för en intensiv krishantering för att rädda Arktis, med massiva satsningar på ren energi och en FN-resolution för att skydda Nordpolen från exploatering, säger Annika Jacobson som är chef för Greenpeace i Sverige.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev