Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Istället för Woods lista…

Publicerad: 25 mars 2011, 07:22

Någon het lista har aldrig funnits på agendan för efterträdaren till Michael M. Woods. Matthew Barzun använder andra metoder för att få fart på de svensk-amerikanska affärsrelationerna.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Vad har hänt sedan Matthew Barzun ersatt Michael M. Woods? Barzun har gjort klart att listan inte kommer att återuppstå. Istället fokuserar man på det samarbete, Swedish American Green Alliance, SAGA, som inleddes förra året.

– Inom SAGA försöker vi som ambassad inte att utse några vinnare. Det får marknaden göra, säger Matthew Barzun, som applåderar sin företrädares arbete med One Big Thing men samtidigt menar att det nu krävs något annat.

– Ambassadör Wood gjorde ett fantastiskt jobb genom att inleda verkligt produktiva relationer mellan USA och Sverige inom alternativ energi. Det viktiga med arbete kring hållbarhet är att du måste underhålla det, säger Matthew Barzun.

Saga lanserades i fjol av näringsminister Maud Olofsson och Matthew Barzun som en fortsättning och utvidgning på One Big Thing. Arbetet tar sig bland annat uttryck i en blogg(sagastory.blogspot.com) där SAGA-nätverket försöker att varje dag publicera ny relationsskapande information. Barzun är en erkänd vän av nätverkande och syftet med SAGA är att vara mer än bara en överenskommelse mellan två regeringar, menar Barzun. Medborgare, studenter, forskare och myndigheter och företag – alla ska involveras i jakten på innovationer som hjälper oss att möta klimatmålen.

– Tanken är att mer information om vad som händer inom hållbarhet – i Sverige, i USA och inom partnerskapen – ger aktörererna i våra länder större chans att upptäcka möjligheter till fördelaktiga samarbeten och nya kontakter än vad vi kan göra själva, säger Matthew Barzun.

På frågan om han gjort några särskilda iakttagelser inom cleantech och energi sedan han kom till Sverige svarar Barzun att SAGA-samarbeten ökar potentialen till nya gröna jobb.

– Det här händer redan, säger Barzun och nämner bland annat Swedish Biogas och företagets planer på att expandera verksamheten i Michigan, ABB-köp av amerikanska bolag och General Electric som investerat i Climatewell i samband med det amerikanska företagets tävling Ecoimagination.

Att nätverkande är tidens melodi är ambassadören helt övertygad om.

– Vi har sett överväldigande resultat. Vi har byggt ett nätverk av nära 100 officiella SAGA-partner som representerar några av de mest innovativa företagen, städerna och forskningsinstituten i USA och Sverige. 600 exempel på hållbarhetsinnovationer publicerade på SAGA:s blogg visar kraften hos idén och tillväxten i nätverket, säger Matthew Barzun.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev