Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

It-jätten jobbar med befolkningspyramiden

Publicerad: 16 september 2009, 03:58

Världens befolkning blir allt äldre. Men det finns inga resurser att ta hand om alla åldringar.


År 2050 kommer 21 procent av världens befolkning att vara 60 år eller äldre. Har vi resurser att klara av det?

Trodde du att Intel bara ägnar sig åt att tillverka mikroprocessorer och stödkretsar? Det trodde Intel också intill för ett par år sedan då man insåg att man bara betjänade en del av marknaden, nämligen maskinvarutillverkning. Nu har man satsat på den andra halvan också, att stödja mänskligheten med annat än datorer.

Forskare vid Intels kongress Intel European Research and Innovation Conference som hölls i Lexilip på Irland förra veckan visade på att vi inom 50 år kommer att ha så många åldringar på Jorden att det inte kommer att finnas vårdresurser nog att ta hand om dem, även om vi löser problemen med matens fördelning. Människan lever allt längre. Många av de som läser det här och är mellan 30-50 år och vid god hälsa kan räkna med att leva tills de blir 90-100 år gamla. Lustigt nog gäller inte långlevnadsfenomenet bara den utvecklade västvärlden, utan u-länderna följer efter, om än inte lika snabbt.

Tyvärr kommer människokroppen att vara lika fragil om 50 år som den är nu, vid 90 års ålder. Fallskador och benskörhet kommer att vara lika svårhanterliga då. Intels lösning på problemet är elektronisk övervakning i hemmen och en tidigare upptäckt av problem än idag. Om problem med benskörhet, disorientering eller exempelvis vatten i lungorna upptäcks och behandlas tidigt kan det totala vårdbehovet minskas. Intel är därför med och delar sin expertis i ett elektroniskt sjukvårdsprojekt kallat TRIL (Technology Research for Independent Living).

Det blir mindre pengar att dela på också. Pensionsfonderna världen över går för det mesta med förlust, vilket betyder att de dräneras på pengar och att det inte blir mycket kvar om 50 år. På samma gång kommer vårdkostnaderna att ha stigit till ohållbara nivåer. En ny omvårdnadsmodell måste till.

Intel, i samarbete med Irish Development Agency (IDA), National University of Ireland i Galway, Trinity College och University College i Dublin har ägnat sig åt hur vi alla ska kunna åldras där vi helst vill leva utan att vårdkostnaderna ska rusa i höjden.

TRIL-projektet har initialt inriktats på att

> Förebygga fall
> Undersöka den kognitiva funktionen
> Vikten av social samhörighet

TRIL ska inte bara bli till teknik för teknikens egen skull utan ska baseras på klinisk prövning och de faktiska resultaten man får ut. Den övervakningsutrustning man håller på att ta fram ska inte bli någon skrivbordsprodukt utan ska provas i riktiga hem på riktiga människor.

Genom att sätta upp sensorer på väl valda ställen i hemmet kan en central dator undersöka om personen rör sig, rör sig för lite eller för långsamt, eller inte alls och dra slutsatser av det. En sensor som bärs i fickan sänder hela tiden accelerationsvärden och med dessa kan man avgöra om personen till exempel fallit, och skicka ett larm omedelbart. Det hela kan kombineras med en manuell larmsändare som personen kan trycka på, men skulle han ha ramlat och slagit sig medvetslös, kan g-sensorn skicka ett larm. Andra sensorer kan känna om personen tar i och rör sig med hjälp av bord och väggar, för att se om personen är i rörelse och med hjälp av statistik se om rörelsemönstret ändras.

Det har visar sig att många sjukdomar förvärras av ensamhet. Och ensamheten förvärras när de unga inte har tid med sina gamla. De sociala samvaron för de äldre som har svårt att röra sig, kan skötas via videokonferens. Men sådant har fram till TRIL-projektet varit allt för komplicerat för äldre att förstå sig på. Men det nya ”Building Bridges”-systemet kan människor träffas i ett simulerat ”Tea Room” (en community) och prata eller titta på omgivningarna via webbkameror. Tonvikten är lagd på att det ska vara enkelt.

Telemedicinen har stått och stampat i portgången i tiotals år utan att ha kommit någon vart. Intel och partners vill att telekommunikationen ska bli lättillgänglig och lättbegriplig så att äldre ska kunna kontakta sin läkare via bildtelefonen istället för att kanske inte kontakta någon alls. Allt det här får draghjälp av att systemen är gratis för den enskilde i Irland (undrar vad det skulle kosta i Sverige).

TRIL är i sin linda och kommer att växa i framtiden. Nya områden att undersöka är hjärthälsa, mental hälsa, välbefinnande och olika aspekter av handikapp och rehabilitering.

Intel syns här och där

Men det är inte bara TRIL och den nya halvledarfabriken i Leixlip som visar Intels närvaro i Irland. Intel vill ta sitt samhällsansvar och vara med i olika miljöprojekt. Sålunda sponsrar man dyrbara restaureringsprojekt av medeltida kyrkor (som St. Mary’s ovan) eller, som i bilden nedan, uppröjningen av den igenväxta floden Rye. 1994 fann kommunen att Rye var så igenväxt med vass, som ett resultat av lantbrukets övergödning och allmän erosion, att alla fiskar i det närmaste hade utrotats. Endast några få lekplatser för lax återstod. Uppröjningen började med att floden muddrades och flodbankarna återställdes och man skapade små vattenfall som gjorde floden intressantare för fiskarna och andra djurarter att leka i. Intel fortsätter att investera i området för att hålla floden vid liv.

Läs mer på: www.trilcentre.org

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.