lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IT-produkter blir sakta grönare

Publicerad: 9 januari 2009, 08:44

Greenpeace årliga undersökning över hur miljövänliga IT-produkter är visar att det har blivit bättre sedan i fjol, men det är fortfarande långt ifrån bra.


I sin rapport Green Electronics har Greenpeace testat ett 50-tal olika IT-produkter från 15 leverantörer med avseende på hur miljövänliga produkterna är och det går åt rätt håll. I fjolårets test var det ingen produkt som kom upp i ett betyg på över fem på den tiogradiga skalan, men i år fick den bästa produkten betyget 6,9.

Bland det mest positiva som Greenpeace ser det är att användandet av PVC-plaster har minskat betydligt sedan i fjol. Allt fler skärmar använder också Led-teknik som inte använder något kvicksilver vilket den tidigare tekniken gjorde.

Mycket har alltså blivit bättre, men riktigt bra är det inte än enligt Greenpeace. Ett högsta betyg på 6,9 är alldeles för lågt tycket organisationen.

Bland det som måste bli bättre är information till kunderna hur de ska använda produkterna på ett miljövänligt sätt vad gäller exempelvis strömsparfunktioner. Sedan måste leverantörerna också bli bättre på att planera för produkternas hela livscykel och göra dem så miljövänliga som möjligt från produktion till återvinning.

Johanna Alskog

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev