Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

It´s the end of the nerd as we know it

Publicerad: 20 oktober 2008, 22:03

Jag är en sådan där person som skrattar när jag hör ett bra nördskämt. Ni vet, sådana där skämt som de som inte vet vad en differentialekvation är inte har en chans i världen att förstå, än mindre tycka är roliga.


Jag har till och med uppmuntrat till nördhumor och till det som skulle kunna kallas nördtendenser i allmänhet. Nu ställer jag mig dock frågande till om det inte är dags att göra slut på den stereotypa nörden en gång för alltid.

Varför motsätta sig den stereotypa nörden? Varför borde vi lägga band på vår nördhumor? Varför borde det inte längre vara okej att skryta om att man kan trettio decimaler av pi? Av en mycket enkel anledning: det är avskräckande för vissa. Ungas intresse för teknik, naturvetenskap och forskning dalar snabbt utan någon känd förklaring. Beror det på att dessa ämnen är tråkiga? Nej, det kan jag verkligen inte tro.

En mer sannolik del av förklaringen kan vara att unga som har ett intresse inte känner sig hemma i nörd-communityt. Hur gör man om man tycker teknik eller naturvetenskap är roligt men inte bryr sig om decimaler av pi eller nördskämt? Jag skulle inte alls vara förvånad om många känner sig utanför. Och då är det lätt att välja bort sitt intresse framför något annat.

Så för alla ungdomars och vårt samhälles framtids skull: sluta förstärka den stereotypa bilden av nörden. Vi kan omöjligt låta det vara så att graden av nördighet avgör om man väljer att följa sitt intresse eller inte. Låt oss istället omdefiniera begreppet till något som alla med ett intresse för naturvetenskap, teknik eller forskning kan identifiera sig med. Vad skulle du vilja att definitionen är? Maila till anders.lundberg (at ) fuf.org.

Det här är egentligen ett av Anders Lundbergs blogginlägg. Anders studerar och är ordförande i Förbundet Unga Forskare. Snart kommer du att kunna läsa fler av Anders tankar i en av Teknik360-bloggarna.

Dessutom får du då veta hur Martin Östling på Sylog Sverige AB ser på konsultens tillvaro.

Det ryktas vidare att en Ingenjör Skavén håller på att starta upp en blogg här på Teknik360. Men hörsägen gör gällande att Skavén är en riktig kverulant – vill vi verkligen ha honom och hans besserwisser-pladder här? Ja, det vill vi förstås. Inom kort – på Teknik360.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.