Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Italien pausar kärnkraften

Publicerad: 24 mars 2011, 09:46

All pågående projektering av kärnkraftsverk fryses under ett år. Det beslöt Italiens regering i tisdags med anledning av hädelserna i Japan.

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Redan förra veckan meddelade den italienska regeringen att man i ljuset av den japanska kärnkraftsolyckan vill ha tid att reflektera över sina kärnkraftsplaner, uppger Reuters. I tisdags kom så beskedet att all pågående projektering, till exempel lokalisering av planerade kärnkraftverk, stoppas under ett år.

Opinionen mot kärnkraft har stärkts på flera håll efter olyckan i Japan och även i Tyskland har regeringen uppvisat viss tveksamhet kring framtida satsningar på energislaget.

Italien har i dag inga kärnkraftverk i drift, sedan en överväldigande majoritet sade nej i en folkomröstning 1987, i spåren av Tjernobyl-olyckan året innan. Det ledde till ett totalförbud och att de fyra befintliga italienska kärnkraftverken stängdes. Landet är i dag det enda i G8-gruppen som inte har någon kärnkraftsproduktion.

2008 beslutade dock premiärminister Silvio Berlusconis regering att kärnkraften ska återuppbyggas och för ett år sedan antogs en ny förordning som ska göra det möjligt att börja bygga nya kraftverk 2013 och starta produktion 2020. Målet är att bygga fyra kraftverk och att kärnkraften i framtiden ska stå för 25 procent av landets elförsörjning.
Ett bakslag för regeringen kom dock i januari, då Italiens författningsdomstol öppnade för en ny folkomröstning.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev