Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IVA ger alliansen MVG

Publicerad: 20 februari 2009, 11:20

Ingenjörssverige drar en suck av lättnad efter energiuppgörelsen


IVA bjöd på frukostkaffe under kristallkronorna när projektet Vägval energi satte betyg på alliansens överenskommelse om energi- och klimatpolitiken. Som gäst fanns Ola Alterå på plats, Maud Olofssons statssekreterare som spelat en avgörande roll både för regeringens politik och centerpartiets omvändelse i kärnkraftsfrågan.

Just enigheten om kärnkraften gladde nog industrins folk mest. Karin Byman från IVAs grupp för energianvändare hade upplevt en suck av lättnad över hela landet. Ett trauma har lösts upp, menade mötesledaren Peter Nygårds. Men från publiken kom frågan: Har ni inte bara flyttat traumat till oppositionen? Därmed är frågan olöst på sikt och hela tiden beroende av valresultat.

Bo Normark från IVA och statssekreterare Ola Alterå.

Ola Alterå medgav att han tappat lite av optimismen den senaste veckan kring möjligheten att skapa enighet över blockgränserna. Men han hoppades på en stabilitet i praktiken under många år framåt. Och mötet tycktes enigt om det ofrånkomliga behovet av ordentliga kablar till hela Europa, inte bara till Baltikum som oppositionen vill. Med regeringes tänkta utbyggnad av vindkraften till 30 TWh framåt år 2020 får Sverige ett överskott på ren elenergi som blir en bra exportprodukt.

Det förutsätter inte bara kablar till kontinenten utan också mellan länderna som till exempel Polen och Tyskland. Och givetvis inom Norden. Det växande andelen vindkraft ställer också nya krav på näten men sina naturliga svängningar i takt med vädret.

– Vi måste också göra det möjligt för andra länder att vara med och finansiera utbyggnaden av svensk vind- och vågkraft, påpekade Ola Alterå.

Och slutbetyget då? Bo Nordmark från teknikutvecklingsgruppen satte en fyra i en femgradig skala. Yvonne Fredriksson från energimarknadsgruppen gav en femma och Karin Byman drog till med fem plus. Mycket väl godkänt alltså – kanske inte så överraskande för regeringen hann precis läsa rapporten En svensk nollvision för växthusgasutsläpp från Vägval energi innan överenskommelsen skrevs klar.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.