Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IVA: Sverige saknar innovationsstrategi

Publicerad: 8 oktober 2010, 06:26

EU-kommissionen presenterar Innovation Union som ska röja hinder för forskare och riskkapital. Men Sverige saknar en nationell innovationsstrategi, menar IVA.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Genom Innovation Union vill EU-kommissionen att medlemsländerna ska göra det möjligt för forskare och riskkapital att röra sig fritt inom unionen. Målet är att få fram lösningar på stora samällsproblem i EU. Initiativet lovardas av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, samtidigt som organisationen kritiserar den svenska regeringen för att en nationell innovationsstrategi saknas.

– Det är utmärkt att EU har tagit upp konkurrensen med bland annat USA och Japan ifråga om forskning och utveckling, men Sverige saknar fortfarande en nationell innovationsstrategi, säger Björn O. Nilsson, IVA:s vd, i en kommentar.

Målsättningen med Innovation Union är 3,7 miljoner nya europeiska jobb fram till 2025. Satsningen innebär bland annat att europeiska universitet oc forskningsinstitutioner ska nå internationell toppklass. Innovativa företag ska få bättre tillgång till kapital, bland annat genom att Europeiska Investeringsbanken, EIB, erjbuder finansieringsmöjligheter till små och medelstora företag. Riskkapitalfonder ska dessutom få etablera sig överallt inom unionen och ha möjlighet att investera fritt över gränserna.

Genom ett antal European Innovation Partnership bestående av politiker, företagsledare och forskare inom olika områden kraftsamla på europisk nivå.

Medlemsländerna ska också analysera och förbättra sina nationella forsknings- och innovationssystem, ett arbete som ska redovisas i april 2011 och utvärderas av Europeiska rådet.

– Vi hoppas nu att EU-initiativet utgör en blåslampa för Sveriges regering att ta fram en egen innovationsstrategi, i linje med vad som lyckligtvis uttryckts i regeringsförklaringen, säger Björn O. Nilsson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.